Aantal gedeclareerde dbc’s stijgt fors

Ziekenhuizen declareren steeds meer dbc’s. Tegelijkertijd neemt het aantal opnamen, dagverplegingsdagen en polikliniekbezoeken af. Krijgen we wel waar voor ons geld, vraagt Leo Vandermeulen van Prismant zich af.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Leo Vandermeulen van Prismant

Met de ziekenhuisproductie is iets vreemds aan de hand. In de afgelopen jaren heeft de productie gemeten in de klassieke budgetparameters opnamen, dagverplegingsdagen, eerste polikliniekbezoeken en verpleegdagen zich fors neerwaarts ontwikkeld. Tussen 2011 en 2016 daalde het aantal klinische opnamen met ruim 15 procent en het aantal dagbehandelingen met bijna 30 procent. Het aantal eerste polikliniekbezoeken daalde met 19 procent, evenals het aantal verpleegdagen. Wel zien we dat in 2016 de afname in de productie van deze parameters veel geringer is dan in de voorgaande jaren. Het aantal klinische opnamen daalde in 2016 ten opzichte van het jaar daarvoor met

1
1421

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Beste Leo Vandermeulen, Dank voor uw interessante artikel. In hoeverre denkt u dat de stijging van het aantal DBC’s in 2016 versus 2015 nog wordt veroorzaakt door het na-ijleffect van de verkorting van de maximale doorlooptijd van 365 naar 120 dagen vanaf 1-1-2015? Hartelijk dank voor uw reactie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.