Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Incidenten verwarde personen met 65 procent toegenomen

Redacteur Zorgvisie
Het aantal incidenten met verwarde personen is de afgelopen vijf jaar met 65 procent gestegen. Dat schrijft minister Schippers van VWS in antwoord op Kamervragen van de SP.
Verward Persoon Arrest400.jpg
Fotolia.

In 2015 waren er in totaal, door heel Nederland, bijna 66 duizend registraties van incidenten waar verwarde personen bij betrokken waren. Dat past in de trend die het ministerie en de politie al enkele jaren signaleren: de stijging van het aantal meldingen van overlast door een verward persoon. Landelijk steeg dit sinds 2011 met gemiddeld 13 procent per jaar.
De top-10 van gemeenten waar de meeste incidenten met verwarde personen plaatsvonden wordt aangevoerd door Amsterdam. Dit is ook gelijk de enige grote gemeente waar het aantal meldingen van overlast vorig jaar is afgenomen, van 5.981 in 2014 naar 5.492 in 2015. De rest van de top-10 bestaat uit Rotterdam (3.186), Den Haag (2.694), Utrecht (1.368), Groningen (1.249), Leeuwarden (1.231), Eindhoven (1.193), Haarlem (1.028), Arnhem (909)en Nijmegen (883). In al deze steden waren er vorig jaar meer meldingen van overlast door verwarde personen dan in 2014.

Meer incidenten per persoon
Minister Schippers plaatst wel een kanttekening bij de cijfers die de politie heeft gepubliceerd. ‘Benadrukt moet worden dat het hier gaat om een toename van het aantal registraties van incidenten en niet zonder meer om een toename van het aantal verwarde personen’, schrijft  ze. ‘Eenzelfde persoon kan zorgen voor meerdere registraties en bij één registratie kunnen ook meerdere personen betrokken zijn.’ De minister geeft in de brief toe dat er een toename te zien is van het aantal mensen met verward gedrag. Ook de Universiteit van Amsterdam heeft dat na onderzoek beaamt, schrijft ze. Het Aanjaagteam verwarde personen gaat nu kijken of de cijfers beter kunnen worden uitgezocht en hard kunnen worden gemaakt.

Bezuinigingen en verwarde mensen
De minister geeft in de brief aan zich zorgen te maken om de stijging van het aantal incidenten van mensen met verward gedrag. De Kamerleden Kooiman en Leijten vroegen haar of zij ook een verband zag tussen deze toename en de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg, zoals de politie volgens hen in februari aangaf. ‘In het nieuwsbericht van de politie wordt geen relatie gelegd met bezuinigingen en van een dergelijk causaal verband is geen sprake. Ik stel elk jaar groeiruimte beschikbaar voor de curatieve ggz en bezuinig dus niet’, antwoordt Schippers. Waar de stijging dan wel door komt, laat ze nog onderzoeken. In de brief geeft ze alvast drie oorzaken: registratie-effecten, het toegenomen bewustzijn bij de politie en meer meldingsbereidheid in de samenleving.

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.