Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal vacatures in de zorg flink gestegen

Redacteur Zorgvisie
Het aantal vacatures in de zorg steeg in 2016 met gemiddeld 3,7 procent per maand. Dat is 1,1 procentpunt meer dan de arbeidsmarkt in Nederland als geheel, meldt banenzoekmachine Joblift.
banen-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Joblift analyseerde 37.000 openstaande zorgvacatures. Bijna de helft daarvan was voor deeltijdposities, in een kwart werden vrijwilligers gezocht. In 60 procent van de gevallen ging het om banen voor laagopgeleiden, waarbij een mbo- of middelbareschooldiploma volstaat. De grootste groei vond plaats in de vraag naar administratief personeel, die nam in 2016 met 4,3 procent toe, blijkt uit de analyse.

Verschillende vacatures
De grootste vraag is er naar medisch- en zorgpersoneel. In totaal staan hier volgens Joblift ruim 31 duizend vacatures voor open. De meeste daarvan zijn gericht op verpleegkundigen, hiervoor zijn er 6035 vacatures) en verzorgers, waarvoor 5718 vacatures openstaan. Daarnaast worden er iets meer dan 4500 mensen gezocht voor bestuurlijke functies. Er staan beduidend minder vacatures open voor ICT’ers, hiervan vond Joblift er 934. Administratief personeel heeft de keuze uit 751 vacatures, dit aantal is in 2016 flink toegenomen.

Per maand flink gestegen
Gemiddeld nam de vraag naar personeel in de zorg met 3,7 procent per maand toe. Dat is meer dan het gemiddelde van alle sectoren samen, dat op 2,6 procent uitkwam. Het aantal vacatures voor medisch en zorgpersoneel steeg met 3,9 procent, het aantal banen in E-health en ICT met 3,3 procent. Hoewel er in de zorg meer inzet is van E-health en ICT, is er nog geen sprake van een krimp in het aantal medische en zorgbanen door de automatisering, concludeert Joblift uit de cijfers.   

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.