Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Abrona beschuldigd van wanbeleid

Binnen gehandicaptenzorgorganisatie Abrona wordt geld voor cliëntenzorg aangewend voor andere zaken. Dat zegt een oud-medewerker van Abrona. Leden van de Vaste Kamercommissie voor VWS hebben naar aanleiding van deze signalen vorige week staatssecretaris Bussemaker gevraagd een reactie te geven.
Abrona beschuldigd van wanbeleid

Volgens voormalig afdelingshoofd Rien Van Zeeland heeft Abrona vorig jaar vier bewoners niet laten meetellen op het budget van de afdeling waar hij verantwoordelijk voor was. Daardoor verkreeg Abrona vier keer 95.000 euro aan extra inkomsten. “Dit bedrag had normaliter naar de afdeling gemoeten die daarmee het personeelsbestand op peil hadden moeten houden”, aldus Van Zeeland. Een ander kritiekpunt van Van Zeeland is dat er jarenlang door TBS-kliniek de Oostvaarderplassen een toeslag betaald is voor de begeleiding van een TBS’er op Abrona. “Dit geld is over een periode van zeven jaar gestort in de kas van de clustermanager die uit die kas luxe diners heeft betaald voor haar vriendjes binnen Abrona”, zegt Van Zeeland. “Ik was hoofd van de afdeling waar deze TBS’er verbleef en ik heb nooit iets geweten van het feit dat dit geld niet bij mijn afdeling kwam. Pas in 2007 ontdekte ik dit feit waarna het geld voortaan wel op de rekening kwam van de afdeling.”

Kamervragen

SP-Kamerlid Renske Leijten is ingelicht door de oud-medewerker. “Ik ken het verhaal van Van Zeeland goed en heb inderdaad vorige week om opheldering gevraagd bij de staatssecretaris. Ik heb overigens ook nog vergelijkbare signalen van andere medewerkers van Abrona binnengekregen.”

Ernst & Young rapport

Bestuursvoorzitter Nico Peelen van Abrona zegt dat de zaken waar de medewerker aan refereert al grondig onderzocht en opgelost zijn. “Wij hebben destijds accountancybureau Ernst & Young kostenplaatsen laten onderzoeken om te zien of er inderdaad ten onrechte met geld is geschoven binnen Abrona. Uit dit onderzoek blijkt dat de opbrengsten en uitgaven van de crisisbedden eerst op een aparte regel stonden binnen dezelfde kostenplaats. Dit is nu veranderd. De onduidelijkheden wat betreft het mogen inzetten van extra personeel zijn door dit onderzoek ook weggenomen.”

Zorgboerderij Vlist

Een ander punt van Van Zeeland is de ‘Zorgboerderij Vlist’ in het weidegebied van Utrecht. Abrona zou de boerderij onderhands verkocht hebben aan een ex-directeur van Abrona. Met deze ex-directeur zou een overeenkomst gesloten zijn waarin Abrona zich verplicht om één jaar zorg af te nemen. Over de vermeende onderhandse verkoop van Zorgboerderij Vlist zegt Peelen dat Abrona dit pand nooit in bezit heeft gehad en daarom de boerderij nooit verkocht kan hebben. “Een aantal jaren geleden heeft de heer Ben van der Vlist ons benaderd of wij partner wilden worden in zijn initiatief van een zorgboerderij. Dit wilden wij en we zijn samen op pad gegaan om het project te realiseren. De Heer Van der Vlist was en bleef eigenaar van het pand. Sinds kort is een ex -directeur van Abrona betrokken bij boerderij Vlist. Hij ondersteunt de Van der Vlist.”

Onderaannemerschap

Abrona heeft de eerste jaren de exploitatie van de boerderij voor haar rekening genomen, omdat de Van der Vlist geen toelating had als AWBZ-instelling. De totale zorginhoudelijke verantwoordelijkheid lag bij Abrona. Van der Vlist is nu bezig met het verkrijgen van een toelating. Dit zal in 2010 rond komen. Vanaf 1 januari aanstaande neemt de net opgerichte stichting zorgboerderij De Vlist de exploitatie over van Abrona. “De vorm die we daarbij gekozen hebben is het zogenaamde onderaannemerschap”, zegt Peelen. “Abrona blijft dan verantwoordelijk voor de zorginhoudelijke aspecten, maar de exploitatierisico’s komen dan bij de zorgboerderij te liggen. Per 1 januari 2011 zal het geheel overgaan naar de nieuwe stichting.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Bewoner Abrona stikte in pannekoek

Politie onderzoekt sterfgeval bij Abrona

Uitstel nieuwbouw zorginstelling Abrona

Zorgaanbieder Abrona bezuinigt anderhalf miljoen

1 REACTIE

  1. Goed dat jullie met hoor en wederhoor gewerkt hebben. Wel erg onbevredigend dat vooralsnog onvoldoende duidelijk is, of en in welke mate de gelden verkeerd zijn/worden aangewend. Ik hoop dat ook hier de onderste steen boven komt. Het doet pijn om te zien dat de gezondheidszorg zoveel kost en de gebruikers zo weinig weelde kennen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.