Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Abvakabo: structureel overwerk in zorgsector

Medewerkers in de zorg werken structureel meer dan in hun contracten is afgesproken. Gemiddeld draaien ze bijna 8 overuren per week. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek dat vakbond Abvakabo FNV heeft laten uitvoeren.
Abvakabo: structureel overwerk in zorgsector
Foto: ANP Evert Elzinga

Volgens Abvakabo stijgt de werkdruk in de zorg en worden medewerkers steeds vaker ‘flexibel’ ingezet. Een kwart van de ondervraagden moet regelmatig binnen 24 uur ergens invallen. ‘Dit doet wat met de kwaliteit en de continuïteit van de zorg’, zegt een medewerker in het onderzoek.

 

Toename

Uit het onderzoek, onder ruim 4600 medewerkers in de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg, blijkt dat 45 procent structureel overwerkt. Verder ziet de vakbond vooral een toename van het aantal ‘kleine’ contracten. Daarbij krijgen medewerkers in plaats van een contract voor 40 of 36 uur, een contract voor bijvoorbeeld 24 uur per week, waarbij ze soms de ene week 16 uur en een andere week 32 uur worden ingezet.

 

Gebroken diensten

Bovendien moeten medewerkers in toenemende mate volgens een woordvoerster van de bond dan ook nog eens in plaats van bijvoorbeeld 3 keer 8 uur per dag, 4 keer 6 uur per dag werken. Ook zou het steeds vaker gebeuren dat zorgmedewerkers zogenoemde gebroken diensten draaien: ’s ochtends de helft van hun uren en ’s avonds de andere helft. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.