Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Accare rekent af met separaties

Accare, zorgorganisatie voor kinder- en jeugdpsychiatrie, heeft in vijf jaar tijd het aantal separaties teruggebracht van 250 naar 1 per jaar. De afgelopen drie jaar is elk jaar 1 jongere een aantal keren kort gesepareerd. Om die reden is de organisatie door de Inspectie voor de Gezondheidszorg benoemd tot best practice instelling.
Accare rekent af met separaties

Peter Dijkshoorn, directeur behandelzaken bij Accare, vertelt dat ook afzondering ook steeds minder vaak voorkomt. Bij afzondering verblijft de cliënt voor korte tijd in een eenpersoonskamer. De agressie neemt af, en ook het aantal en de duur van opnames. Dijkshoorn verklaart dat de organisatie de complete werkwijze heeft omgegooid: “Door betere gedragstherapie en afstemming van de zorg op de wens van de jongeren en ouders, hebben we dit resultaat bereikt. De jongeren snappen nu beter waarom zij in behandeling zijn. Zij werken zelf aan hun toekomst waardoor ze zich minder vervelen en ongepast gedrag vertonen.” Ook het geloof onder zorgverleners dat separatie niet nodig is, draagt volgens de directeur bij aan de reductie. “Verder hebben we heel veel overbodige regels afgeschaft. We werken nu met normen die we kennen uit de maatschappij. Dat werkt merkbaar beter voor jongeren en hulpverleners.”

Rustig gevoel

Ook is het aanbod van ambulante zorg en thuishulp vergroot. Patiënten en ouders leren hoe ze zelf nare situaties en gevoelens de baas kunnen worden. Dit geeft hun een rustig gevoel, meer gevoel van zekerheid en meer grip op de eigen organisatie.

Separaties

In totaal zijn in Nederland zeven vergelijkbare organisaties voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Deze zogenaamde K7, waar Accare toe behoort wil ervoor zorgen dat separaties in de kinder- en jeugdpsychiatrie binnen een jaar zo goed als verleden tijd zijn. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter / Beeld ©ANP Koen Suyk)

Lees meer:

GGZ inGeest dring separaties met driekwart terug

IGZ: aantal separaties daalt met tien procent

‘Vergelijking cijfers separtie loopt spaak’

Separatie in ggz

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.