Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Achmea gaat inspecties uitvoeren in ziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Achmea heeft plannen om zelf te controleren of ziekenhuispersoneel zijn werk wel goed uitvoert. Dit jaar houdt de zorgverzekeraar een pilot in twee ziekenhuizen, volgend jaar zijn het er tien.
Achmea gaat inspecties uitvoeren in ziekenhuizen
Foto: ANP/Lex van Lieshout
Premium

Dat zegt Ben Crul, senior

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    19 REACTIES

    1. De strenge vereisten die tijdens de opleiding tot arts aan je gesteld worden;
      De selectieprocedure die er is voordat je de opleiding tot huisarts of specialist mag volgen;
      De strenge beroepsnormen die gelden tijdens en na de opleiding;
      In mijn geval, de NHG standaarden;
      Intervisie;
      Prescriptiecijfers;
      NZa eisen inzake de praktijkkosten;
      NMa eisen inzake onderhandelingsbevoegdheid;
      IGZ eisen inzake bereikbaarheid bij zogenaamde spoed;
      Spiegelinformatie van verzekeraars;
      Verplichte aansluiting bij een klachtencommissie;
      Medisch Tuchtrecht;
      Blootgesteld worden aan anonieme recensies op internet;
      Blootgesteld worden aan de razernij van een overduidelijk psychisch hulpbehoevende enkeling die het recht in eigen hand neemt;
      Het zijn allemaal factoren waar een arts, al dan niet specialist, mee te maken krijgt
      Ik zal vast nog wel wel enkele zaken vergeten, overigens.Waarvoor excuses.
      Het hoort allemaal bij de baan.
      En, vanaf het begin van de opleiding worden wij geconfronteerd met deze zaken.
      Oftewel, als je voor deze baan kiest, weet je wat ermee gemoeid is. Buitengewoon goed.

      Als je vervolgens verweten wordt ( door iemand die pretendeert veel over de zorg te weten) dat je controle en verantwoording vermijdt,
      dan zegt dat meer over die instantie dan over mij, c.q. mijn collega’s .
      En dat geldt niet alleen voor Achmea.

    2. Lees alle reacties
    3. Mbt E.Kriek huisarts reactie 8,9 en 11, geeft blijk van weerzin tegen controle en verantwoording afleggen, hetgeen artsen toch wettelijk verplicht zijn, naar de patient, overheid en ook de zorgverzekeraars.
      Overigens herhaal ik mijn commentaar bij art. Zorgvisie 3 mrt 2013
      http://www.tubantia.nl/regio/almelo/huisarts-kriek-schrikt-van-reacties-op-sobibor-uitspraak-op-klaagmuur-1.2327692
      ALMELO – Huisarts E. Kriek heeft spijt van een opmerking die hij plaatste op het onderdeel Klaagmuur van de website geleraaf.nl. In een klaagzang over het Almelose hondenbeleid schreef hij eind juli: „Ik ga nog liever wonen in Sobibor dan in Almelo.”

    4. Heb ooit als Medisch Specialist, in m’n hoedanigheid als Stafvoorzitter, lang geleden tijdens de Raamovereenkomsten, de Accountmanager van toen nog Amicon uitgenodigd om eens een (paar) dag(en)mee te lopen, om het bedrijf, dat Ziekenhuis heet, van binnen uit mee te maken.
      Was niet nodig, vond hij, uit alles bleek, dat hij niets begreep van hoe het in een ZH toegaat, wat je er ook van vindt.
      Ik denk niet, dat er zoveel veranderd zal zijn, zittend achter een bureau, van vergadering naar overleg.
      Geen flauw benul van de werkvloer in het ZH.
      maar dan wel een oordeel over alles hebben, lekker gefundeerd!
      Bravo Achmea!

    5. Onacceptabel als een belanghebbende zelf een keuring/audit uitvoert, geheel tegen de gangbare praktijk in. Nog even daargelaten of men over de juiste kennis en skills beschikt.
      Het zou mooi zijn als de ziekenhuizen als 1 blok dit weigeren. En dan wel openheid van zaken geven aan een onafhankelijke instantie als teken van bona fides. Maar als een aantal ziekenhuizen al zou meegaan in de ‘eis’ (sic.) van Achmea dan gaat het principe van ‘Verdeel en Heers’ gelden, waar schema garen bij spint! En vanwege de (gepercipieerde) ‘ marktwerking’ zullen de ziekenhuizen zich niet snel verenigen…. De bestuurders daar zien zich graag als ondernemer en concurrent om allerlei redenen.

    6. Een slager (achmea) die zijn eigen vlees keurt is te treurig om over te schrijven.Ze ziet hierin de brutaliteit wint en de arogantie kent geen grenzen. Alles is gebaseerd op EEG: Eigenbelang – Ergenissen – Geld. Alles is het gevolg van de marktwerking en mooie vehalen en belastingcenten!

    7. Daar zijn ziektekostenverzekeraars helemaal niet voor ! Overigens zijn zij daartoe ook niet in staat, want zij bezitten de deskundigheid helemaal niet. Ook meneer Crul niet; maar hij heeft wel een mooi baantje. Tevens is er een enorme privacy-kwestie en is er sprake van belangen die niet verstrengeld mogen worden. Ik denk dat Dhr. B. Crul niet heeft nagedacht en zichzelf overschat. Wat een arrogantie. Kunnen soms de NIAZ, ISO, KIWA, visitaties, audits allemaal in de prullenbak ? Ik denk dat Achmea zich hiermee eerder verdacht maakt door haar eigenbelangen boven professionele organisaties te plaatsen. Wat is het niveau van een Achmea medewerker eigenlijk? Is Achmea weleens doorgelicht? Voldoen zij aan maatschappelijke en financiële criteria? Gebruiken zij hun winst voor herinvestering in de gezondheidszorg? En dan bedoel ik geen topmensen, bonussen, dure auto’s met chauffeur, senior geneeskundigen (wat zijn dat eigenlijk?), geen reclame, geen ICT of andere potjes,…
      Maar gewoon zorg, medicijnen, patiëntenzorg, premie-verlaging, financiën voor de gewone ziekenhuizen, waar de gewone dokter en verpleegkundige hard werkt en ’s nachts en ’s ochtends vroeg het bed uit komt om de patiënt te behandelen en te helpen. Terwijl de top van (en geheel) Achmea nog op een oor ligt! Advies: laten we stoppen met deze symposia, want het gaat helemaal nergens over en wat kost zo’n symposium eigenlijk, vast mede gefinancierd door Achmea?

    8. Merkwaardig om te lezen dat de gegevens: hoeveel complicaties er zijn bij een bepaalde ingreep, hoeveel her-operaties en hoeveel mensen er zijn overleden.
      eigendom zijn van het ziekenhuis en dat de zorgverzekeraar hiervoor toestemming nodig heeft van het ziekenhuis.
      Wat let Achmea om hun verzekerden/patienten een evaluatie formulier over de resultaten van de geleverde en betaalde zorg toe te sturen en te verplichten tot invullen en terugsturen?
      Waarom staan artsen op hun achterste benen wanneer ze door hen die hen betalen gecontroleerd worden? Controle hoort bij verantwoordelijkheid, zorgvuldigheid, en de wens om te verbeteren door te leren van fouten.
      Deze gegevens zijn erg interessant voor zorgverzekeraars, maar die mogen ze niet zomaar hebben. Omdat de gegevens eigendom zijn van elk ziekenhuis, moet het ziekenhuis daarvoor de zorgverzekeraar toestemming geven. Een ziekenhuis dat geen toestemming geeft, maakt zichzelf verdacht, zegt Crul. ‘Als je de deur voor ons dicht doet, is dat niet te verkopen.’

    9. Ik was vergeten om aan bronvermelding te doen. een doodzonde.
      Bij deze dus:
      http://www.nrc.nl/nieuws/2013/06/27/achmea-verzwijgt-beloning-topbestuurders/
      Achmea verzwijgt beloning topbestuurders;
      Achmea, met 5,5 miljoen verzekerden de grootste zorgverzekeraar van Nederland, publiceert de beloning van zijn topbestuurders niet meer. In tegenstelling tot directe collega’s heeft de zorgverzekeraar informatie over beloningen uit zijn jaarverslag geschrapt, meldt NRC Handelsblad vandaag.
      In 2011 was voorzitter Roelof Konterman van Achmea Zorgverzekeraar met een jaarsalaris van 512.962 euro de best verdienende zorgverzekeraar.
      Achmea weigert toe te lichten waarom het de individuele beloning van bestuurders van de zorgdivisie niet meer bekendmaakt.
      Collega Crul, u weet hoe de deur te openen.
      Wat let u?

    10. Uit de blog van uroloog van Balken, uit het hart gegrepen:
      ‘Wat belangrijk gevonden is vast te leggen, is bepaald door vakbroeders en niet ingegeven door financiële motieven. Het doel is ook helder: inzichtelijk maken hoe je als individuele arts, of als artsengroep, scoort ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Het biedt je beroepsgroep mogelijkheden jou je er op aan te spreken als je daaronder zit, zowel als de kans het gemiddelde niveau steeds verder omhoog te brengen. De medisch specialisten zelf hebben het daarom een verplichtend karakter bij bijvoorbeeld hun eigen kwaliteitsvisitaties gegeven. Daarmee hebben de registers een positieve insteek: samen met collega’s, in een veilige sfeer, je geleverde zorg evalueren en naar een hoger plan tillen.
      Powerplay-attitude
      Dat Achmea nu op deze manier hier overheen dendert past in de huidige sfeer van wantrouwen en de powerplay-attitude van ‘wie betaalt bepaalt.’ In plaats van de zorg te complimenteren met dit initiatief moet het register plots gebruikt gaan worden om te controleren ‘of ziekenhuispersoneel zijn werk wel goed uitvoert’. En dat je maar meedoet, want ‘Als je de deur voor ons dicht doet, is dat niet te verkopen.’ ‘
      Zie Artsennet.
      ‘Collega’ Crul zegt: ‘Als je de deur voor ons dicht doet, is dat niet te verkopen.’
      Bobo Crul van Achmea verdedigt zijn tonnen salaris met dreigementen, want Achmea is immers groot, en dokters zijn klein.
      Hoe diep kan een mens zinken?

    11. De macht van de zorgverzekeraars dreigt echt uit de hand te lopen,dit is m.i. nog maar het begin van het machtsspel. lang leve de marktwerking! Grootste fout die er gemaakt is, leg de verantwoording voor zorg, onderwijs, nutsvoorzieningen en openbaar vervoer toch bij de overheid.

    12. Interne visitaties, kwaliteitsvisitatie (van de eigen beroepsgroep), opleidingsvisitatie, NIAZ certificering, dito paperassen en rapporten, het is niet meer bij te houden. Garantie voor kwaliteit en veiligheid en doelmatigheid? Ineens komen de sterftecijfers om de hoek en de media (AD, Elsevier ranking), interne ruzies en hup daar stort het imago in. Inspectie daarbij, interimmers en de hele rimram. Het mooie beeld komt te voet en gaat te paard. Bij bestuursleden die meelopen met het zorgproces of een operatie ondergaan gaan vaak de ogen open. Nu komt Achmea kijken (wanneer komen er open dagen?) en wat gaat dat betekenen?

    13. Het moet niet gekker worden…! Van de andere kant biedt dit ook weer perspectief: immers vindt Achmea impliciet dat de Geneeskundige Inspectie zijn taak niet waarmaakt; ziekenhuizen krijgen dus op termijn een stuk of 6 audits erbij (de andere verzekeraars zullen en kunnen niet achterblijven) en de kosten van de audits (pas op: niet gering!!) zullen worden vedisconteerd met de contractprijzen; effect: hogere zorgkosten; meer wantrouwen; hogere kwaliteit??
      Het grootste probleem van dit land is dat we nog steeds hoger en beter willen (daar is op zich niets op tegen) maar in die race de realiteit niet onder ogen durven zien. Zorgkosten stijgen en dit soort gedoe verergert dit nog meer. De verzekeraars zijn winstgedreven en concurreren ten koste van de efficientie van het stelsel (dat is hen niet kwalijk te nemen); het ergste is dat er geen politicus in NL rondloopt die volledig snapt hoe dit systeem werkt en welke prikkels tot welke effecten leiden. Een groot maatschappelijk goed moet je nooit in de markt zetten.!!

    14. Schoenmaker blijf bij uw leest. Een inhoudelijke toetsing op kwaliteit kan alleen maar netjes worden uitgevoerd door een partij die onafhankelijk is. Achmea draait aan de geldkraan en is dat dus niet. Intimidatie van de eerste orde.
      Waarom beginnen ze niet meteen zelf een ziekenhuis?

    15. Het is toch niet te geloven. De (ziekenhuis)zorg is zover gedaald dat Achmea gaat kijken of het personeel wel goed werkt en de werkzaamheden goed worden uitgevoerd. Weer klopt mijn zin: In de zorg is alles — zeker financieel — maar dan ook alles mogelijk.
      Het is of mijn Autoverzekering 1 of 2 keer per maand met mij meerijdt of ik wel veilig genoeg en degelijk genoeg met mijn auto rijd.
      Kun je zien wat de kwaliteit is van de besturders en het management: zelfs dat kunnen ze nog niet regelen voor 3 a 4 keer de balkenende norm.
      Wat een verschrikkelijk land.

    16. Hopelijk kijkt Achmea dan wel naar de hele keten. Er zijn slokdarmcentra (in ieder geval één in Amsterdam) die aan de poort zeer strenge selectiecriteria hanteren en patiënten al zeer snel als onbehandelbaar afdoen. Het slagingspercentage lijkt dan heel groot. Andere centra zijn meer geneigd met hun patiënt in gesprek te gaan en samen met de patiënt te kijken naar de (on)mogelijkheden van behandeling. Hier zal het uiteindelijke slagingspercentage dus lager uitvallen. De vraag is echter wat voor de patiënt beter is. Ik ben dan ook reuze benieuwd wat Achmea beter is. Gaat Achmea voor de patiënt of gaat Achmea alleen voor de kosten?
      Overigens hoop ik niet dat deze controle de ziekenhuizen wederom een hoop bureaucratische rompslomp gaat opleveren. Uiteindelijk gaat dit ten koste van de handen aan het bed!

    17. Maar Achmea weigert zich zelf te laten controleren vwb de salarissen van hun top.
      Dat is op zich ook wel logisch want niet alleen de top rond Konterman ontvangt veel meer dan de B-norm. Minstens één echelon daaronder kan ook de overstap niet maken naar een bestuurdersfunctie in een ziekenhuis wanneer ze erg aan hun inkomen hangen. Bij de zorgverzekeraars lopen meer personen rond met een inkomen boven de B-norm dan bij ziekenhuizen in bestuurdersrollen aanwezig.
      De pot verwijt dus de ketel op verschillende fronten. En dat terwijl er bij een zorgverzekeraar niemand enig risico loopt.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.