Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Achmea krijgt invloed in bestuur Rode Kruis Ziekenhuis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraar Achmea zoekt mee naar een bestuurder en een toezichthouder voor het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Dit naar aanleiding van gesprekken over de zorgelijke financiële positie van het ziekenhuis.
Achmea krijgt invloed in bestuur Rode Kruis Ziekenhuis

Oorzaak hiervan is een vordering van twintig miljoen die Achmea heeft gedaan. Het betreft een voorschot dat het ziekenhuis moet terugbetalen. Over de jaren 2009 en 2010 heeft het Rode Kruis Ziekenhuis minder productie geleverd dan waarvoor het vooraf is betaald door de verzekeraar.

Achmea

Beide partijen zijn al langere tijd in gesprek over de financiële positie van het ziekenhuis. Voorzitter divisie Zorg & Gezondheid bij Achmea, Konterman: ‘Wij betreuren het dat het Rode Kruis Ziekenhuis de continuïteit van haar zorgverlening aan onze klanten in gevaar ziet komen. Daarom zal Achmea, in het belang van haar verzekerden, haar vordering op het ziekenhuis niet per direct opeisen.’ In ruil voor het uitstel van betaling heeft Achmea invloed bedongen op de aanstelling van een extra bestuurder en een lid van de raad van toezicht.

Rode Kruis Ziekenhuis

Het Rode Kruis Ziekenhuis heeft het teveel ontvangen geld al uitgegeven aan andere zaken. Woordvoerder Heleen van Andel: ‘Wij hebben dit geld besteed aan urgente zaken, onder meer verbetering van patiëntveiligheid en brandveiligheid. Wij verwachtten hiervoor een lening te krijgen van de bank, maar dat lukte niet. Banken zijn kritischer geworden.’ Bestuursvoorzitter Marianne Acampo van het Rode Kruis Ziekenhuis zegt blij te zijn met het aanbod van Achmea: ‘We waarderen het dat Achmea haar verantwoordelijkheid neemt doordat door het ontbreken van financiering van de banken een penibele situatie dreigde te ontstaan. Het moment is nu rijp om het Rode Kruis Ziekenhuis verder te versterken. Gezamenlijk optrekken past hierin en garandeert daarmee de zorg voor onze patiënten.’ Geruchten dat het geld van Achmea in de nieuwbouw is gestoken, worden door het ziekenhuis ontkend. Het heeft naar eigen zeggen “alleen een oud gebouw een stukje opgeknapt.”

Regiovisie

Het te veel ontvangen geld in 2009 en 2010 zal het ziekenhuis wel aan Achmea moeten terugbetalen. Konterman zegt met het ziekenhuis te werken aan een plan dat past in de regiovisie van Achmea voor de gehele zorg. Het Rode Kruis Ziekenhuis was al in gesprek met Medisch Centrum Alkmaar over intensievere samenwerking, maar heeft met Achmea afgesproken alle andere mogelijkheden opnieuw te gaan bekijken. Zodra de regiovisie er ligt en er een goed toekomstplan is voor het Rode Kruis Ziekenhuis, zal Achmea zich terugtrekken en moet de bank de lening overnemen, zo laat de ziekenhuiswoordvoerder weten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Rode Kruis Ziekenhuis

Lees ook:

Achmea wil twintig miljoen van Rode Kruis Ziekenhuis

Ab Klink toezichthouder bij Rode Kruis Ziekenhuis

13 REACTIES

 1. Inmiddels via via gehoord dat de financiele situatie eigenlijk wel schijnt mee te
  vallen , dus van die zogenaamde urgentie om het ziekenhuis te redden is absoluut geen sprake meer.
  Maar omdat Achmea snel wil scoren moeten die 76 er dus zo snel mogelijk uit.
  Er is niet gekozen voor natuurlijk verloop, inleveren van loon van de vet betaalde specialisten of een langere termijn visie , nee, meteen scoren.
  Te walchelijk voor woorden.

 2. Lees alle reacties
 3. Goed, sloper Acampo heeft inmiddels het zinkende schip dat RKZ heeft met een flinke zak geld verlaten en de volgende Raad van bestuur laaienlichter staat al weer klaar, ene ad interim Johan Wagenaar . Deze butcher is bereidt gevonden 76 mensen uit het RKZ te ontslaan. Ja mensen, dit is nodig , want Achmea wil eindelijk haar 20 miljoen euro wel eens terugzien die door Acampo en consorten is uitgegeven aan verbouwingen enz . ipv. aan zorgverlening. Die Wagenaar is ingehuurd om voor 700.000 euro (je gelooft het toch niet!) het ziekenhuis te ontdoen van allerlei administratief ongedierte en wel zo spoedig mogelijk. Het is een gladde jongen (heb je hem wel eens zien lopen in zijn enge, mij kan niks gebeuren, soepjas?) want als je het zelfs voor elkaar krijgt om de vakbonden mee te krijgen dan heb je toch wel een bepaald soort talent zullen we maar zeggen. 76 mensen eruit en via de achterdeur worden er een aantal HBO-ers binnengehaald.
  Je geeft eerdere functies van ontslagenen gewoon een andere naam en het UWV kraait straks nergens naar . 76 mensen de laan uit, wat denkt U wat dat U en mij aan belasting centen gaat kosten.

 4. Wat was het belang van Acampo om,via een tussenpersoon ene Peter Vos die ze van vorige dealtjes uit een ander ziekenhuis kende, het verschrikkelijke automatiseringssysteem aan te kopen?????
  Worden hier vieze spelletjes gespeeld???
  Ik weet nog veel meer, maar wacht wel af wanneer Acampo haar biezen gaat pakken.

 5. Er is heel, heel veel meer ellende in het RKZ sinds mevrouw Acampo daar de scepter zwaait . Onder haar verantwoordelijkheid is een automatiseringssysteem aangekocht (1/2)dat al vanaf vorig jaar november totaal niet werkt. Artsen komen in opstand tegen de uitvoering van het systeem. Personeel wordt op een zijspoor gezet (27 man/vrouw) en moeten herplaats worden. Er worden fake nota’s verzonden om de schijn hoog te houden van een perfect werkend syteem. Het wordt tijd dat de beerput Acampo opengterokken wordt. Er lopen door haar toedoen al genoeg mensen overspannen rond die nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn.

 6. uit zorgvisie: de voorzitter vd de RvT:”De grote betrokkenheid bij de zorg van Ab Klink behoeft geen nadere toelichting”, zegt Gerard Visser, voorzitter van de raad van toezicht van het Rode Kruis Ziekenhuis. “Zowel analytisch en beleidsmatig, als met zijn hart, zet hij zich al jaren in voor de kwaliteit en betaalbaarheid van de gezondheidszorg in Nederland. In de huidige tijd komt dit bijzonder goed van pas.” Achmea krijgt invloed? Mooie smoes voor Klink om zijn betrokkenheid bij de troep te onlopen. Klink wilde geen lijsttrekker worden, natuurlijk niet, zoveel baantjes (een hoofdbaan lijkt ie niet te hebben) dat veel geld oplevert. Maarhij heeft ook goede voorbeelden: Hermans, Aalders, Kok, van Boxtel, Nijpels en ga zo maar door.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.