Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Achmea: ‘Niet kiezen, is verliezen’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraar Achmea spoort ziekenhuizen aan om keuzes te maken in hun zorgaanbod. Voor 2014 koopt de zorgverzekeraar niet meer in elk ziekenhuis alles in.
Achmea: 'Niet kiezen
Foto: ANP/Koen Suyk

Woordvoerder Christine Rompa: ‘Alles blijven doen, kan niet meer, dan wordt de zorg onbetaalbaar. Mocht een ziekenhuis niet willen kiezen, dan kiest Achmea.’

Regiovisie

Achmea start ook met regionale zorginkoop, te beginnen in Zuid-Oost Drenthe. Door te praten met alle partijen in de zorg en met gemeentes, hoopt de zorgverzekeraar te komen tot een passend zorgaanbod dat is gericht op toekomstige ontwikkelingen. Rompa: ‘Niet wat het ziekenhuis zelf wil, bepaalt de keuze, maar wat de regio nodig heeft.’

Vergrijzing

Achmea voorspelt een forse groei van 65-plussers in 2020 en meer zorggebruik ten opzichte van het landelijk gemiddelde. COPD en diabetes komen respectievelijk 35 en 24 procent vaker voor. De verwachte stijging van zowel tweedelijnszorg als ouderenzorg is zeven procent.

Budgetten verschuiven

Het idee is om inkoopbudgetten uit eerste- en tweedelijn samen te voegen. Daarmee koopt de zorgverzekeraar zorg in die bij een bepaald ziektebeeld hoort. Op deze manier zegt Achmea gemakkelijker budget uit de tweede lijn te kunnen weghalen en aan de eerste lijn te kunnen toevoegen waardoor de zorg goedkoper kan worden. De regio-analyse is de komende tijd onderwerp van gesprek met de zorgaanbieders in Zuid-Oost Drenthe.

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Nu nog af van de restitutiepolis en de Schadeverzekeraars zijn volledig Monopolist in deze vrije markt……
  Nooit meer VVD of PvdA stemmen, wordt heel slecht voor je gezondheid in de toekomst.
  Zullen we aub NOOIT meer het woord zorgverzekeraar gebruiken, die bestaan helemaal niet (meer)
  Wij gaan een provinciale Regio Maatschap oprichten in mijn vakgebied.
  Kunnen we op goede (Medisch Inhoudelijke ) gronden de zaken verdelen.

 3. De enige manier om te weten hoe zorg wordt ingekocht, is solliciteren bij Achmea en mee in te gaan kopen. Lijkt me reuze interessant dat werk. Pas dan durf ik van een regiovisie en de vergrijzingseffecten 1 zinnig woord te zeggen. Eerder niet.

 4. Is 1,4. Miljard euro winst bij de woekerpolisverzekeraarsgieren nog niet genoeg ? ? De voorspellingen van toekomstige ontwikkelingen door achmea zijn net zo betrouwbaar als haar verklaring dat er van WINSTOOGMERK geen sprake is ? De grote winsten zijn gewoon toevallige aandoeningen , behorend bij het syndroom van Klepto Manie , waarvoor uitsluitend non-generieke €papierbriefjes in de juiste hoge doseringsaantallen een zeer tijdelijke remedie vormen . Regeringsbeleid heeft duidelijk een vice-versa overdraagbare besmettelijkheid , mede omdat iedereen voortdurend de handen blijft wassen in de dezelfde reeds lang vervuilde onschuld , die de onzinuitkraamkoorts , zelfs van mens op papegaai in stand houdt .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.