Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea overschrijdt AWBZ-budget

Zorgverzekeraar Achmea heeft 40 miljoen euro extra AWBZ-geld aangevraagd bovenop het vastgestelde budget voor komend jaar. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De autoriteit noemt het opvallend dat de overschrijding alleen plaatsvindt in de zorgregio’s van Achmea.
Achmea overschrijdt AWBZ-budget

“Het is geen toeval dat alleen zorgaanbieders en zorgkantoren in onze regio’s boven de contracteerruimte uitstijgen”, zegt Christine Rompa van Achmea. “Andere zorgverzekeraars zoals CZ en Univé komen ook niet met hun budget uit. Die verzekeraars hebben dat alleen nog niet bij de NZa aangegeven”.

Knelpunten

De NZa startte deze week een knelpuntenprocedure om vast te stellen of er inderdaad meer AWBZ-geld nodig is. Partijen kunnen de komende weken de cijfers aanleveren om de problematische wachtlijsten in hun zorgregio’s te onderbouwen. Staatssecretaris Bussemaker (VWS) zal in de eerste week van september beslissen voor welke knelpunten extra geld nodig is.

Zelf betalen

“Wij hebben het beschikbare geld zo goed mogelijk verdeeld over onze zes zorgkantoren, maar blijven toch met 40 miljoen euro aan indicaties zitten”, zegt woordvoerster Rompa. Zij durft niet te voorspellen of de knelpuntenprocedure zal leiden tot het toekennen van extra geld. “Vorig jaar ontstond een vergelijkbare situatie. Ook toen is extra geld beschikbaar gesteld maar nochthans moesten instellingen indicaties op eigen kosten uitvoeren.”

Geen problemen

De NZa gaat er vooralsnog vanuit dat de individuele knelpunten op te lossen zijn binnen de landelijke contracteerruimte. Sinds vorig jaar volgt de NZa de indicaties nauwlettend. Daarin zijn tot op heden volgens de autoriteit geen zorgelijke ontwikkelingen zichtbaar geworden. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Willekeur bij toekennen verlaagd AWBZ-tarief

CTG/ZAio: ‘Schaf contracteerruimte AWBZ af’

Eelke van dder Veen: ‘Zorgkantoren niet opheffen’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.