Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea verdient meer met zorgverzekeringen

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De resultaten van de zorgactiviteiten van Achmea zijn vorig jaar over de hele linie verbeterd. De verliezen op de basisverzekering zijn afgenomen. Dat blijkt  uit de jaarcijfers die donderdag zijn gepubliceerd.
Achmea zal niet alle ziekenhuizen contracteren

In 2017 leed het concern met labels als Zilveren Kruis, De Friesland Zorgverzekeraar, FBTO, Avéro Achmea, Interpolis, OZF, Pro Life en Ziezo nog een operationeel verlies van €128 miljoen op zijn zorgactiviteiten. Over 2018 is een plus gerealiseerd van €128 miljoen waarvan €85 miljoen afkomstig is van de aanvullende verzekeringen. Er is sprake van een sterke margeverbetering bij zowel de aanvullende verzekeringen als de basisverzekering.

Independer

De premieomzet van de zorgactiviteiten is gestegen van €13,18 miljard naar bijna €14 miljard.  Daarmee maakt de zorg bijna 70% uit van de totale concernomzet van ongeveer €20 miljard. Tegelijk dragen de zorgactiviteiten ‘maar’ een derde bij aan het totale operationele resultaat van €390 miljoen.  Inclusief de boekwinst uit de verkoop van intermediair Independer is het resultaat vorig jaar uitgekomen op €566 miljoen voor belasting en €315 miljoen na belasting. Achmea realiseert daarmee na belasting een winstgroei van 50% bij het hele concern.

Naar kostendekkende premie

De resultaten op de basisverzekering worden sterk beïnvloed door afrekeningen uit voorgaande jaren en door de voorzieningen die het concern heeft getroffen om de verliezen te dempen via de inzet van reserves. In 2017 is €108 miljoen ingezet, in 2018 €21 miljoen. Het beleid is om op korte termijn toe te gaan naar een kostendekkende premie voor de basisverzekering.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.