Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea wil brandveiligheid zorg vergroten

Zorginstellingen krijgen een deel van de brandverzekeringspremie in natura dienstverlening retour bij het behalen van hoge veiligheidseisen. Dat is het plan van verzekeraar Centraal Beheer Achmea om de brandveiligheid te verhogen.

Verzekeraar Centraal Beheer Achmea biedt samen met Ascom Nederland en Commit een 5 stappenplan aan, om de brandveiligheid in de zorg op een hoger niveau te krijgen en te houden. Het programma bestaat onder meer uit een integrale quick scan brandveiligheid waarin de brandrisico’s in kaart worden gebracht. Deze worden vervolgens gekoppeld aan oplossingen op het gebied van bouwkundige, installatietechnische en organisatorische aard. Als een zorginstelling voldoet aan het afgesproken brandveiligheidsniveau, dan ontvangt ze van Centraal Beheer Achmea een deel van de brandverzekeringspremie terug in natura dienstverlening. Door deze herinvestering denkt de verzekeraar het brandveiligheidsniveau binnen de Nederlandse zorginstellingen sterk te kunnen verbeteren.

Vervijfvoudigd

Volgens de verzekeraar bieden zorginstellingen in Nederland te weinig veiligheid bij het voorkomen van brand. Het aantal branden in zorginstellingen is de afgelopen twintig jaar bijna vervijfvoudigd tot gemiddeld 250 branden per jaar. Volgens veiligheidsdeskundigen en brandweerlieden zouden bewoners in driekwart van de 1700 zorginstellingen groot gevaar lopen als er brand uitbreekt. De oorzaken zijn vaak van bouwkundige en organisatorische aard. Ook is er regelmatig sprake van verouderde of ondeugdelijke technische installaties.

Risico’s

De verantwoordelijkheden voor brandveiligheid zijn volgens Centraal Beheer Achmea niet gecentraliseerd en dus vaak belegd bij verschillende personen en afdelingen. Andere veiligheidsrisico’s zijn volgens Centraal Beheer Achmea simpelweg te voorkomen door maatregelen beter op elkaar af te stemmen. Enkele voorbeelden die het risico op brand sterk vergroten zijn: geblokkeerde vluchtwegen, uitgeschakelde rookmelders, papiercontainer direct tegen de buitengevel, niet teruggeplaatste brandwerende plafondplaten in liftschacht na reparatie, prullenbak voor brandwerende deuren, verouderde ontruimingsplannen en onvoldoende Bedrijfshulpverleners tijdens nachtelijke en weekenduren. (Centraal Beheer Achmea)

Lees ook:

Vestiging Gelre ziekenhuis ontruimd na brand

Brand VUmc door kortsluiting koelkast

Websites:

Centraal Beheer Achmea

Ascom Nederland

Commit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.