Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Achmea wil ziekenhuizen lager voorschot geve

Achmea, de grootste zorgverzekeraar van Nederland, overweegt een lager voorschot te geven aan ziekenhuizen die hun administratie niet op orde hebben. Dat meldde een woordvoerster donderdag naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad over deze kwestie.
Achmea wil ziekenhuizen lager voorschot geve
Foto: ANP - Koen Suyk

Ziekenhuizen ontvangen maandelijks een voorschot van zorgverzekeraars, dat zij achteraf verantwoorden met declaraties. Het blijkt dat 40 procent van de 92 ziekenhuizen ver achterloopt met declareren bij Achmea. ‘Zo hebben we totaal geen inzicht in wat er met het geld gebeurt. Het gaat wel om premiegeld’, aldus de zegsvrouw.

Geldkraan dichtdraaien
De geldkraan kan echter niet zomaar worden dichtgedraaid bij ziekenhuizen met een achterstand. ‘Als we helemaal stoppen met voorschieten, zouden over een paar maanden misschien wel ziekenhuizen moeten sluiten. Dat risico willen we natuurlijk niet lopen. Daarom zoeken we nu een andere maatregel, zoals het tijdelijk verlagen van een voorschot.’

Coöperatie VGZ
De verzekeraar wil ook met de branche overleggen om samen tot een passende oplossing te komen.
De tweede verzekeraar van het land, Coöperatie VGZ, zegt zich niet te herkennen in het beeld dat Achmea schetst. Volgens een woordvoerster lopen ziekenhuizen wel iets achter met declareren, maar het is niet uitzonderlijk. VGZ zal dan ook niets veranderen aan de voorschotten. (ANP)

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Geachte lezer,
  De DBC’s en de DOT’s zijn complex.Ontschotting binnen de zorg is ook complex tegen de achtergrond van de diverse geldstromen.
  Accountants vinden de situatie ook zeer complex.
  Er gaan tientallen miljarden euro’s om in de zorg en de zorgkosten blijven maar stijgen.
  Kortom er moet nog heel veel veranderd worden om de complexiteit te reduceren.
  Vriendelijke groet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.