Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Acht instellingen lopen miljoenen alfahulpsubsidie mis

Zorginstellingen kunnen niet meer van de VWS-subsidie gebruikmaken om alfahulpen in vaste dienst te nemen. Demissionair minister Klink heeft besloten de regeling per direct te stoppen omdat de subsidiepot leeg is. Er liggen nog aanvragen ter waarde van 25 miljoen euro.
Acht instellingen lopen miljoenen alfahulpsubsidie mis

VWS-woordvoerder Jaco van Lambalgen legt uit dat geldgebrek de reden is dat de werkgelegenheidssubsidie niet wordt verlengd. “We willen instellingen geen valse hoop geven dat zij nog subsidie kunnen krijgen als zij alfahulpen weer in vaste dienst nemen. Daar is op dit moment echt geen geld meer voor. Acht instellingen, die voor in totaal 25 miljoen euro subsidie hebben aangevraagd, vissen nu achter het net.”

Alfahulp

De subsidie is in 2009 door staatssecretaris Bussemaker in het leven geroepen om de negatieve effecten van de Wmo te verzachten. Na de invoering van de Wmo in 2007 bleken veel thuiszorgmedewerkers als alfahulp aan de slag te gaan en dat achtte de staatssecretaris onwenselijk. In 2010 was hiervoor 6 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag werd in februari nog eens met 2,5 miljoen euro verhoogd tot 8,5 miljoen. Sinds 2009 hebben de instellingen dankzij dit geld achtduizend alfahulpen weer in vaste dienst kunnen aannemen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Tienduizend alfahulpen terug in loondienst

Thuiszorg krijgt 17 miljoen voor scholing en alfahulpen

‘Alfahulpen moeten 14,50 euro krijgen’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.