Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Acht ziekenhuizen laks met nieuwe operatierobots

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft onderzoek gedaan onder acht ziekenhuizen, specifiek naar robotchirurgie. De onderzochte ziekenhuizen zijn: het Academisch Ziekenhuis Maastricht, het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam, het UMC St. Radboud in Nijmegen, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, NKI-Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, VU Medisch Centrum in Amsterdam en het UMC Utrecht. In de eerste vier ziekenhuizen gingen inspecteurs persoonlijk kijken, omdat deze op basis van een beantwoorde vragenlijst de meeste tekortkomingen leken te hebben.
Acht ziekenhuizen laks met nieuwe operatierobots

Niet schoon, niet bekwaam

In geen enkel van de acht ziekenhuizen werd onder optimale condities gewerkt. Doordat technici en deskundigen op het gebied van desinfectie en sterilisatie niet tijdig op de hoogte waren van de aanschaf van de robot, werden operatierobot en gebruikte instrumenten na de operatie niet goed genoeg schoon gemaakt. Daarbij was de manier waarop operateurs en andere professionals aannemelijk maakten dat zij voldoende bekwaam waren om de robot te kunnen gebruiken, ‘divers’. Slechts in de helft van de ziekenhuizen voldeden operateurs daadwerkelijk aan de criteria om zelfstandig de robot te mogen bedienen.

Zorgvuldigheidseisen

De vier bezochte ziekenhuizen hebben verbetermaatregelen doorgevoerd. De overigen dienen zelf maatregelen te nemen. De Inspectie deed het onderzoek omdat zij vermoedde dat ziekenhuizen in de veronderstelling waren dat zij voor robotchirurgie geen specifieke voorzorgsmaatregelen hoefden te treffen. Ten onrechte, zegt de Inspectie. Bij de introductie van alle soorten geavanceerde medische technologie dienen zorginstellingen aan zorgvuldigheidseisen te voldoen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees meer:

Onvoldoende onzorgvuldigheid bij introductie van operatierobots (PDF)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.