Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achterban vakbond akkoord met cao ziekenhuizen

Maar liefst 95 procent van de leden van Abvakabo FNV heeft ingestemd met het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao ziekenhuizen. Dat meldt de vakbond op zijn site. Met het akkoord krijgen de medewerkers in de ziekenhuizen er in 36 maanden 6,05 procent salaris bij, waarvan 0,3 procent incidenteel.
Achterban vakbond akkoord met cao ziekenhuizen

Werknemers gaan er volgens Abvakabo vanwege een veel betere woon-werkvergoeding tussen de 1 en 3 procent op vooruit, afhankelijk van hun reisafstand woon-werk. Ook krijgen jonge werknemers ‘eindelijk een eerlijk salaris door de geleidelijke afschaffing van de jeugdschalen’. Bovendien zijn er afspraken gemaakt over de inzet van scholingsbudgetten. Op dit moment worden de budgetten nog niet optimaal gebruikt om werknemers zich te laten ontwikkelen.

Nachtdiensten

Werknemers van 58 jaar en ouder kunnen in de nieuwe cao vrijwillig afzien van BAC (Bereikbaarheid, Aanwezigheid, Consignatie)-diensten in de nacht. En wordt er vanaf 50 jaar al gekeken naar daadwerkelijke inzet en hersteltijd.

Schaarse arbeidsmarkt

Abvakabo FNV-bestuurder Elise Merlijn: “De vraag naar personeel in de zorg kent sinds 2009 een gestage groei, terwijl het aanbod achterblijft. Deze kloof wordt de komende jaren groter door een groeiende vraag naar zorg. Dat bevestigt ook een rapport van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en WJK (Welzijn, maatschappelijke dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang), dat deze week bekend wordt gemaakt.”

Grimmig

Volgens Merlijn hebben de werkgevers de arbeidsmarktproblematiek lange tijd niet als prangend ervaren. “De sfeer aan de onderhandeltafel wordt elk jaar grimmiger”, legt Merlijn uit. “De werkgevers willen steeds meer beknibbelen op arbeidsvoorwaarden, terwijl de bond zich met man en macht verzet tegen het uithollen van de zorg-cao’s. De collectieve afspraken zijn van cruciaal belang om de sector aantrekkelijk te houden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Nieuw eindbod cao umc’s

Onderhandelaarsakkoord cao ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.