Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACM beslist: één protonencentrum is te weinig

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het zat er al aan te komen maar nu is het openbaar: de ACM heeft bepaald dat zorgverzekeraars niet bij slechts één protonencentrum hun zorg mogen inkopen.
ACM beslist: één protonencentrum is te weinig
Foto: Varian images

Zorgverzekeraars mogen dus geen onderlinge afspraken maken over de contractering.

Zorgverzekeraars

Vorig jaar stapten de verzekeraars naar de ACM voor een informele zienswijze. Op basis van een onderzoeksrapport van Ecorys naar de mogelijkheden voor protonentherapie in Nederland stellen zij zich op het standpunt dat één centrum voorlopig voldoende tegemoet kan komen aan de vraag. Meteen al meer centra bouwen, zou verkwisting zijn van overheidsgeld.

Patiënten

Over de patiëntenaantallen die in de toekomst voor deze therapie in aanmerking komen, lopen de meningen uiteen. De Gezondheidsraad dacht enkele jaren geleden aan 7000 per jaar. Het Zorginstituut en alle vier de protonencentra in oprichting sluiten zich daarbij aan. De onderzoekers van Ecorys zijn uiterst kritisch en houden het op  600 per jaar. Zij concluderen tevens dat er een reëel gevaar bestaat dat centra de vraag gaan oprekken om break even te kunnen draaien, terwijl het effect nog niet is bewezen.

Protonencentra

Vorige week lieten twee protonencentra al weten definitief te gaan bouwen. Het Holland PTC en UMCG Cancer Center zeggen beide in 2017 te kunnen beginnen. Zij gokken er op dat de zorgverzekeraars de zorg toch wel gaan vergoeden. Het betreft immers verzekerde zorg die nu ook al voor patiënten wordt vergoed als zij naar een protonencentrum in het buitenland gaan.

ZN

Zorgverzekeraars Nederland laat weten het nog ongewenst te vinden om meteen en gelijktijdig met de bouw van vier centra te starten: ‘Als het aantal patiënten toch toeneemt dan is een uitbreiding van het aantal centra altijd nog mogelijk. Maar als het aantal patiënten laag blijft, dan zijn de miljoeneninvesteringen niet meer terug te draaien.’ ZN is benieuwd hoe de minister de doelmatigheid van de zorg denkt te vergroten als zorgverzekeraars op dit terrein niet mogen samenwerken. De zorgverzekeraars vragen zich af hoe onnodige capaciteit van dure infrastructurele voorzieningen dan kan worden voorkomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.