Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACM wil NL Healthcare Clinics en Bergman Clinics niet laten fuseren

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ACM wil nader onderzoek doen naar de fusie tussen Bergman Clinics en NL Healthcare Clinics. Dat laat de Marktautoriteit vandaag weten. ACM is bang voor hogere tarieven.
ACM nader onderzoek fusie Bergman Clinics, NL Healthcare Clinics
Fotolia

Bergman Clinics en NL Healthcare Clinics zijn zelfstandige behandelcentra die zich richten op medisch-specialistische zorg die minder complex en te plannen is. Na onderzoek komt de ACM tot de voorlopige conclusie dat er aanwijzingen zijn dat de onderhandelingspositie van zorgverzekeraars na de concentratie zou kunnen verslechteren ten opzichte van die van partijen.

Verzekeringspremies

Dit kan tot gevolg hebben dat partijen na de concentratie hogere tarieven kunnen vragen aan zorgverzekeraars waardoor ook de premies voor verzekerden omhoog kunnen gaan. Daarom wil de ACM een diepgaander onderzoek doen naar deze concentratie.

Medisch specialistische zorg

Malenstein Holding B.V. en NPM Capital N.V. hebben eerder dit jaar bij de ACM gemeld dat zij de activiteiten van Bergman Clinics en NL Healthcare Clinics willen samenvoegen. Bergman Clinics heeft 25 vestigingen in Nederland. NL Healthcare, met dochterondernemingen zoals Zonnestraal, Orthopedium, Dermicis, Medinova en NedSpine, heeft er achttien. Zij bieden vooral planbare medisch-specialistische zorg aan op het vlak van huidzorg, orthopedie en oogzorg. De NZa keurde de fusie in maart dit jaar al wel goed.

Bezwaar zorgverzekeraars

Tijdens het onderzoek hebben de vijf betrokken zorgverzekeraars bezwaren naar voren gebracht tegen deze concentratie. De ACM stelt op basis van haar onderzoek vast dat Bergman Clinics en NL Healthcare Clinics landelijk de grootste zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) zijn. Op het gebied van orthopedie en oogzorg verzorgen zij ongeveer de helft van het totale aanbod van ZBC’s in Nederland.

Zbc’s

De ACM heeft aanwijzingen dat een voor zorgverzekeraars belangrijke groep verzekerden het belangrijk vindt dat in het polisaanbod de keuze om naar een zbc te kunnen gaan is opgenomen.  Voor deze groep lijken ziekenhuizen veel minder een alternatief te zijn. Zorgverzekeraars lopen hierdoor na de concentratie het risico meer verzekerden te verliezen als zij de partijen niet contracteren. Hierdoor kan de onderhandelingspositie van de partijen sterker worden en kunnen zij zorgverzekeraars dwingen hogere prijzen te betalen en meer zorg af te nemen.

Vervolgonderzoek

De ACM zal naar aanleiding van deze voorlopige bevindingen een vervolgonderzoek starten als de partijen een vergunning aanvragen. Uit het vervolgonderzoek moet dan blijken of de ACM de concentratie wel of niet toestaat.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.