Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Actie voor betere arbeidsvoorwaarden verpleeghuissector

Medewerkers van verpleeghuizen en verzorgingshuizen hebben te kampen met te hoge werkdruk, te kleine contracten en te weinig respect en waardering. Dat zegt bestuurder Lilian Marijnissen van vakbond Abvakabo FNV. De bond voert actie bij verschillende zorgorganisaties, in aanloop naar de cao-onderhandelingen in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT).
Actie voor betere arbeidsvoorwaarden verpleeghuissector

De onderhandelingen voor de nieuwe cao VVT starten op 29 februari en arbeidsvoorwaarden zijn hierin het speerpunt, zegt Marijnissen. “Voor ons is een loonsverhoging niet het belangrijkste punt bij de komende onderhandelingen. We willen te hoge werkdruk terugdringen en de huidige flexibele inzet van personeel tegengaan. Met het vrijkomen van de extra gelden voor meer handen aan het bed moet onderbezetting uit te roeien zijn.”

Bestuurvoorzitters

Om de eisen onder de aandacht te brengen heeft Abvakabo FNV de afgelopen week actie gevoerd bij zorgorganisaties Amsta, OsiraGroep en HWW Zorg. De bestuursvoorzitters kregen een pamflet aangeboden met een aantal eisen. Zo willen de bonden erkenning dat de werkdruk te hoog is. In plaats van uitzendkrachten moet veel meer gewerkt gaan worden met vaste medewerkers. “Het inzetten van tijdelijk personeel met flexibele roosters gaat ten koste van de continuïteit van de zorg. Vaste gezichten op een afdeling is veel beter. Wij willen dat een zieke collega wordt vervangen door iemand uit het eigen team.”

Roosters

Bovendien moeten zorgmedewerkers minder belast worden met administratieve taken zodat er meer tijd vrij komt voor de zorg, zegt de vakbondbestuurder. “Er moet niet bezuinigd worden op de ondersteunende diensten als deze er toe leiden dat zorgwerkers extra taken krijgen die ten koste gaan van de beschikbare tijd voor zorg. Verder willen we minimaal twee roostervrije dagen per week, waarvan één vaste vrije dag en een maand van te voren moeten de definitieve roosters bekend zijn.”

Amsta

Bestuursvoorzitter Joep Aarts van zorgorganisatie Amsta heeft toegezegd binnen een week te reageren op de in het manifest geformuleerde punten. Hij vindt het positief dat medewerkers opkomen voor goede zorg en strijden voor een goede CAO. “Dat streven we ook als organisatie na. Zo hebben wij eind december de Amsterdamse zorgambitie ondertekend waar respect en waardering voor de medewerker ook centraal staat. In 2012 investeren wij overigens extra in het aantrekken en opleiden van medewerkers.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ©ANP Guus Schoonewille)

Lees meer:

‘Moeizame onderhandelingen cao-VVT op komst’

Kosten stijgen sneller dan zorggebruik in VVT

SP opent meldpunt zorgorganisatie Amsta

Inge Borghuis wordt bestuurslid Osira Amstelring

3 REACTIES

  1. vaste roostervrije dag,die hebben we al in de cao staan…
    Verplichte vervanging bij ziekte ter ondersteuning tav het team,zou moreel al verplicht moeten zijn.dat het loon tenminste met de inflatie meegaat is zeer te wensen.alleenstaande hebben het harder te verduren dan 2-verdieners,vandaar wel! minimaal broodnodig!!en dus wel zeer belangrijk!werkgevers zouden verplicht gesteld moeten worden om de wettelijke 2% opleiding per jaar te investeren,we zouden tenminste eens per 5 jaar een hogere opleiding moeten kunnen volgen,zodat je gestimuleert blijft en hoger op kunt komen indien gewenst.het is verplicht geven en nemen van beide kanten.Helaas lopen de werkgevers vaak de kantjes ervanaf,behalve als het hun uitkomt…jammer en kortzichtig en ja,ik zou graag een hulprobot willen hebben bij oa valpartijen of een motor in de tilliften,nu ik reuma in mijn lijf heb gekregen door het te harde werken in de thuiszorg.vlug vlug is er niet meer bij…hulpmiddelen ondanks alles toch vaak niet te vinden,hoezo langer kunnen/moeten blijven werken??hoe???Vakbond laten toe dat de cao elke keer weer iets uitgehold wordt,want ja…het is zo moeilijk om standvastig te zijn en voor de werknemers op te komen,ze(de vakbond) hebben toch hun salaris al…heb tegen de vakbond gezegd dat ik lid wordt indien de cao eindelijk eens vooruit gaat ipv achteruit hold en daar blijf ik bij

  2. Lees alle reacties
  3. Er wordt wat afgetobt met rug-, schouder- en knie-klachten door verzorgenden, die vaak halfzijdig verlamde mensen van rond de 100 kilo moeten tillen. ” Hebben die verzorgenden nooit gehoord van “weigeren? ” Wie tilt nu zo iemand ? Maar let wel op deze : De hulpmiddelen zijn er soms toch wel, maar om vlug ff zonder te doen is een eigenwijsheid van de verzorgende. Ja, ik ben verzorgende en maak dit dagelijks mee..en maar weer die zw in door de hulpmiddelen links te laten liggen.. en die betere arbeidsvoorwaaeden…ach dat doen we al zoveel jaren…dat wanneer ik de voorwaardes zie van de vakbonden..ik denk..ja..ja…die ken ik onderhand wel…keer op keer..en ja hoor ik ben aangesloten bij de vakbond..

  4. Mijn ervaring is nu al dat zieke werkers aan het bed niet vervangen worden, maar dat er gewoon met een kleinere bezetting harder gewerkt wordt, waardoor ook deze mensen steeds meer overbelast raken. Dus het niet-inzetten van uitzendkrachten vind ik niet zo’n goed idee. Wel moet je proberen een vaste oproep pool te hebben. Maar een werkgever zou verplicht een verzekering moeten hebben om zieken en dreigend arbeidsongeschikten te kunnen vervangen.Door de kleine contracten en vooral de lage lonen kan een verzorgende of een helpende als vrijgezel nauwelijks een zelfstandig huishouden voeren.Ook zou er veel meer gebruik moeten worden gemaakt van robot-achtige hulpmiddelen, zoals in Japan. Dit vergt een grote investering maar spaart ontzettend veel fysiotherapiekosten voor werkers aan het bed. Er wordt wat afgetobt met rug-, schouder- en knie-klachten door verzorgenden, die vaak halfzijdig verlamde mensen van rond de 100 kilo moeten tillen.
    Verplicht investeren in goede hulpmiddelen, lijkt me voor de toekomst van de huidige werkers en de grijze golf cliënten een must.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.