Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Actiegroep vecht voor behoud Refaja Ziekenhuis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ondernemers in Stadskanaal hebben een actiegroep opgericht om het plaatselijke Refaja ziekenhuis te behouden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.
Actiegroep vecht voor behoud Refaja Ziekenhuis

De ondernemers willen via de internetsite RedRefajaStopMenzis.nl handtekeningen verzamelen van burgers en die aan zorgverzekeraar Menzis aanbieden.

‘Kapitaalvernietiging’

Ziekenhuisbestuurder Guus Bruins laat aan Zorgvisie weten de actie ‘aan de vroege kant’ te vinden. “Wij zijn nog druk in overleg met Menzis en de andere zorgverzekeraars over de productieafspraken.” Bruins was onaangenaam verrast door de mening die directeur Bas Leerink van Menzis eerder in het Dagblad van het Noorden ten beste gaf. Die zei de plannen voor uitbreiding van het operatiecomplex van het Refaja niet te steunen. Hij noemde dat kapitaalvernietiging omdat twee streekziekenhuizen in Noordoost Groningen al een nieuw OK-complex bouwen. Menzis zou voorstander zijn van één ziekenhuis voor het ommeland van Groningen met daar omheen beddenhuizen, poliklinieken en diagnostische centra.

Handtekening

Het Refaja wil de 27 jaar oude operatiekamers, die volgens Bruins nog uitstekend aan alle normen voldoen, gaan vervangen. Eén van de zekerheden die banken vragen, is een handtekening van een zorgverzekeraar waarmee deze verklaart zorg voor geruime tijd te willen blijven inkopen. Bruins: “Ik kan me voorstellen dat Menzis niet zo snel mede ondertekent nu ik constateer dat de zorgverzekeraar haar uitspraken zomaar niet heeft teruggenomen.”

Samenwerking

Menzis zou willen dat het Refaja meer samenwerkt met omliggende ziekenhuizen. Bruins zegt dat zijn ziekenhuis en de twee Noord-Groningse ziekenhuizen juist al op heel veel gebieden samenwerken. Bruins: “Ik wil best toe naar één organisatie, maar niet naar één locatie. In onze regio nemen de vergrijzing en de zorgvraag toe terwijl er nauwelijks krimp optreedt. Het is niet logisch een bevolking die ouder en minder mobiel wordt, verder te laten reizen naar een nieuw ziekenhuis dat straks op tien minuten afstand van de stad Groningen ligt.”

(Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Menzis wil betere samenwerking ziekenhuizen in Groningen

‘Menzis pleit niet voor fusie ziekenhuizen Oost Groningen’

Burgemeesters op de bres voor kleine ziekenhuizen

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.