Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ActiZ: ‘Kamer overledene binnen week ontruimen’

Nabestaanden moeten een week de tijd krijgen om de kamer van een overleden familielid in verpleeg- of verzorgingshuis leeg te ruimen. Deze richtlijn heeft de koepel van verzorgingstehuizen ActiZ vandaag bekendgemaakt.

Vorige week ontstond commotie in Drenthe toen de Zorggroep Drenthe, die zes tehuizen exploiteert, nabestaanden drie dagen de tijd gaf na het overlijden van een familielid. Mensen vonden dat veel te kort. De overledene zou in veel gevallen dan nog niet eens zijn begraven of gecremeerd. ActiZ heeft samen met de belangenorganisatie van cliëntenraden LOC nu geadviseerd de termijn te verlengen naar een week. Het tehuis heeft dan nog zes dagen om de kamer op te knappen voor de nieuwe bewoner.

Niet kostendekkend

Dit jaar is nieuwe regelgeving ingegaan waardoor verpleeg- en verzorgingshuizen maximaal dertien dagen lang een bedrag van 55 euro per dag krijgen voor leegstaande kamers. Het afgelopen jaar kregen verzorgingshuizen nog dertig dagen compensatie van de overheid. Verpleeghuizen kregen geen vergoeding, zij gaan er dus op vooruit.

De vergoeding is echter niet kostendekkend. De basiskosten voor een verpleeghuiskamer komen uit boven de honderd euro, de kosten voor een kamer in een verzorgingshuis liggen ook hoger dan 55 euro. ActiZ en de LOC bepleiten een tarief van 155 euro per dag. Dat zou de overheid jaarlijlks 70 miljoen euro kosten. En daar wil staatssecretaris Bussemaker niet aan. Zij besteedt dat geld liever aan directe zorg.

Geen verplichting

De nieuwe richtlijn die ActiZ samen met het LOC ontwikkelde, is geen verplichting. ActiZ-woordvoerder Jaap Knoppert: “We willen de zorginstellingen niets opleggen. Maar we vinden het wel belangrijk dat instellingen samen met de nabestaanden overleggen wat haalbaar is. Soms kan het misschien sneller, een andere keer duurt het wat langer.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Verzet tegen nieuwe regels voor lege kamers V&V

‘Sterftebegeleiding in de knel door zorgzwaartefinanciering’

LOC verdedigt verzorgingshuis

1 REACTIE

  1. Gemakshalve wordt vergeten dat de instelling binnen de resterende 7 dagen niet alleen het appartement moet opknappen en schoonmaken maar dat de nieuwe bewoner ook binnen deze 7 dagen de kamer moet kunnen stofferen en inrichten zodat zij/hij op de 14e dag het appartement in gebruik kan nemen………..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.