Volgens ActiZ had verzekeraar UVIT nooit een tussenpersoon moeten inschakelen om kraamzorg in te kopen en te contracteren. In 2008 sloot UVIT een contract af met bemiddelingsbureau ATC. Het bureau werd door de zorgverzekeraar gemachtigd om kraamzorg in te kopen en te bemiddelen voor meer dan twintig kraamzorgorganisaties. ATC was een dochter van thuiszorgorganisatie STN Thuiszorg. Het bankroet van STN op 14 december 2009 sleepte ook ATC mee. Hierdoor bleven de kraamzorgorganisaties achter met onbetaalde rekeningen. Sinds december proberen de zorgaanbieders en de brancheorganisaties ActiZ en BTN tot een oplossing te komen met UVIT en zorginkooporganisatie Multizorg. In inkooporganisatie Multizorg is een aantal kleine verzekeraars verenigd die ook via ATC werkten.
Tussenpersoon
Woordvoerder Dennis Verschuren van Univé legt uit dat UVIT in 2008 in het noordoosten van het land de kraamzorg overeind wilde houden. UVIT was zelf niet in staat om in dat gebied zorg te contracteren. Vandaar dat destijds is gekozen voor de tussenpersoonconstructie met ATC. “Wij werken graag mee aan een oplossing voor het probleem dat ontstaan is. Maar we gaan niet zoals ActiZ wil twee keer betalen voor geleverde zorg. We betalen nu alles aan de curatoren van ATC. Daartoe zijn we wettelijk verplicht. Om die bedragen ook nog een keer aan kraamverzorgers te betalen, gaat helaas niet lukken.” Om de continuïteit van zorg voor 2010 te waarborgen, heeft UVIT inmiddels de gedupeerde zorgaanbieders een direct contract voorgelegd. De bemiddeling gaat nu via Thuiszorg Service Nederland (TSN).
Sigaar uit eigen doos
ActiZ neemt volgens woordvoerder Jaap Knoppert geen genoegen met het standpunt van UVIT. “UVIT heeft kraamverzorgenden destijds verplicht om met ATC te werken. Daarom vinden wij dat ze nu niet kunnen weigeren de kosten te betalen.” Volgens Knoppert wordt vandaag gesproken over een oplossing waarbij UVIT bereid is de helft van de kosten voor eigen rekening te nemen. “Maar dat is een sigaar uit eigen doos. UVIT betaalt in dit plan nu de helft van de miljoenen maar houdt vervolgens jarenlang geld in op het kraamtarief van de aanbieder. Die inhouding gebruikt de verzekeraar om die helft weer terug te verdienen. Zo draait de kraamzorg dus alsnog op voor de schade. In dit plan strijkt UVIT gewoon de vier euro op in het tarief dat eerst naar ATC ging als bemiddelingskosten. De constructie waarbij verzekeraars een tussenpersoon contracteren om zorg in te kopen, zien wij als onwenselijk.”
Oplossing
Volgens UVIT-woordvoerder Verschuren onderhandelt UVIT nog wel constructief met brancheorganisatie BTN. “We vinden het vervelend dat ActiZ de media heeft opgezocht terwijl we nog bezig zijn met het zoeken naar een oplossing. Eerst moet de grootte van het bedrag nog in kaart gebracht worden. Het is dus wat ons betreft een beetje voorbarig. Overigens is de bewering van ActiZ onjuist dat kraamverzorgens destijds verplicht waren contracten met ATC aan te gaan. Zij hadden een boel andere opties.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)
Lees meer:
ActiZ ziet vrije prijzen graag eerder in kraamzorg
Achmea stopt met kraamzorgveiling
Zorgverzekeraar UVIT lijdt zwaar verlies
Zorgbemiddeling tegen betaling is niet toegestaan
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
Meneer Verschuren hangt wel een wat opgeleukt verhaal op. Met name Univé heeft al jaren het “probleem” zorgcontractering uitbesteed aan ATC. En niet sinds 2008. Onbegrijpelijk dat men stelt dat in het noordoosten van het land de contractering van kraamzorgaanbieders niet anders te regelen zou zijn dan via ATC. Regelrechte onzin, andere verzekeraars waren daartoe wel in staat. Bovendien: het is volgens mij gewoon de verplichting van een verzekeraar om zorg in te kopen. Dat uit gemakzucht en financiele overwegingen over de schutting kieperen bij een bemiddelaar lijkt nergens op.Laat UVIT nu gewoon maar een regeling treffen met gedupeerde instellingen. Schande!