Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

ActiZ: ‘Overheid kan geen nullijn invoeren in de zorg’

Volgens werkgeversorganisatie AcitZ heeft het kabinet niet de juridische mogelijkheden om een nullijn in te voeren in de zorgsector. Sinds 1999 geldt immers de regel dat de sociale partners totaal vrij zijn in het vaststellen van de loonsontwikkeling. De overheid heeft niet het recht deze regel te ontbinden.
ActiZ: ‘Overheid kan geen nullijn invoeren in de zorg’

In de zorgbranche geldt sinds 1999 het zogeheten OVA-convenant (bijdrage Overheid in de Arbeidskostenontwikkeling). In het convenant is zowel de vrijheid van onderhandelen van werkgevers en werknemers vastgelegd als de manier waarop de personele kosten in de tarieven door de overheid jaarlijks worden geïndexeerd aan de hand van CPB-ramingen. Het is volgens ActiZ juridisch onmogelijk voor de overheid om onder deze afspraak uit te komen.

De rekening van de crisis
Los van de juridische argumenten geeft ActiZ-directeur Aad Koster nog drie redenen waarom een nullijn in de zorg onwenselijk is. ‘Ten eerste vinden de werkgevers het onredelijk om de medewerkers

2
16

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.