Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

ActiZ: ‘Overheid kan geen nullijn invoeren in de zorg’

Volgens werkgeversorganisatie AcitZ heeft het kabinet niet de juridische mogelijkheden om een nullijn in te voeren in de zorgsector. Sinds 1999 geldt immers de regel dat de sociale partners totaal vrij zijn in het vaststellen van de loonsontwikkeling. De overheid heeft niet het recht deze regel te ontbinden.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ActiZ: ‘Overheid kan geen nullijn invoeren in de zorg’

In de zorgbranche geldt sinds 1999 het zogeheten OVA-convenant (bijdrage Overheid in de Arbeidskostenontwikkeling). In het convenant is zowel de vrijheid van onderhandelen van werkgevers en werknemers vastgelegd als de manier waarop de personele kosten in de tarieven door de overheid jaarlijks worden geïndexeerd aan de hand van CPB-ramingen. Het is volgens ActiZ juridisch onmogelijk voor de overheid om onder deze afspraak uit te komen.

De rekening van de crisis
Los van de juridische argumenten geeft ActiZ-directeur Aad Koster nog drie redenen waarom een nullijn in de zorg onwenselijk is. ‘Ten eerste vinden de werkgevers het onredelijk om de medewerkers

2
25

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hieruit blijkt de kracht van Actiz. Natuurlijk kloppen de argumenten niet en waarschijnlijk weten Actiz bestuurders dit ook, want brandweerlieden en bouwvakkers hebben ook geen schuld aan de crisis en moeten ook bloeden. Actiz zal deze strijd van de overheid waarschijnlijk verliezen. En dat vindt Actiz ook niet erg. Dat verlies is dit een overwinning voor de leden van Actiz. Als de overheid hard ingrijpt dan krijgen de bestuurders niet de schuld. Als de vakbonden klagen, dan kunnen de werkgevers achterover leunen. Deze rekening schuift Actiz door naar de politiek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.