Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ: ‘schaf regiobudget en productieplafonds af’

Brancheorganisatie ActiZ verzet zich tegen de bezuinigingen en tariefkortingen in de AWBZ voor 2010. In een brief aan leden van de Vaste Kamercommissie van VWS, roept ActiZ-directeur Aad Koster op om een einde te maken aan regiobudgetten en productieplafonds.
ActiZ: 'schaf regiobudget en productieplafonds af'

ActiZ verwacht dat zorginstellingen komend jaar een groter beroep op de knelpuntenprocedure moeten doen. Dit als gevolg van de tariefkortingen die 115 miljoen euro moeten opleveren en de in 2008 aangekondigde generieke korting van 91 miljoen euro. Volgens Frank Bluiminck van ActiZ heeft ook Zorgverzekeraars Nederland problemen met deze korting op de contracteerruimte. “Ook verzekeraars verwachten dat de kortingen een direct effect kunnen hebben op het te contracteren volume voor 2010. Wij krijgen van leden signalen dat zij zowel in volume als prijs gekort worden.”

Regiobudgetten

Volgens Bluiminck wil ActiZ niet simpelweg extra geld van het ministerie. “Waar wij in feite voor pleiten is om het ingewikkelde en bureaucratische systeem van regiobudgetten en instellingsgebonden productieplafonds op korte termijn af te schaffen. Daardoor speel je landelijk gezien geld vrij dat dus efficiënter kan worden ingezet. Dan zijn dergelijke tariefkortingen straks helemaal niet meer nodig. Aan de ene kant kennen wij het systeem van de onafhankelijke indicatiestelling door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). En aan de andere kant kennen wij het systeem van de zorginkoop via het zorgkantoor die zorgaanbieders zorgquota’s oplegt via een rantsoenering van de regionaal begrensde contracteerruimte.” Aanstaande donderdag stelt de Kamercommissie van VWS de schriftelijke vragen over de kortingen in de AWBZ. (Zorvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

AWBZ in 2010 met 206 miljoen gekort

Fikse overschrijding AWBZ

KNMG pleit tegen bezuinigingen AWBZ

Gehandicaptenkoepels vrezen bezuinigingen AWBZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.