Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ signaleert massaontslag thuiszorg

Instellingen voor thuiszorg hebben de afgelopen weken enkele duizenden huishoudelijke hulpen ontslag aangezegd. Koepelorganisatie ActiZ van thuiszorginstellingen heeft dinsdag berichten hierover in NRC Handelsblad bevestigd.

Volgens ActiZ zullen de komende tijd nog vele duizenden ontslagen volgen. Een woordvoerder schat in de krant dat het in totaal om 8.000 mensen zal gaan. Het is volgens de woordvoerder niet zeker dat de werknemers die ontslag aangezegd hebben gekregen ook daadwerkelijk op straat komen te staan.

WMO is boosdoener

De ontslagen zijn het gevolg van de invoering van een nieuwe wet die gemeenten verantwoordelijk maakt voor de organisatie van de huishoudelijke zorg voor zieken, ouderen en gehandicapten. Die zorg is een onderdeel van thuiszorg. Instellingen voor thuiszorg die de huishoudelijke zorg leveren, moesten per gemeente met elkaar concurreren om een contract in de wacht te slepen. Veel instellingen hebben zo fel op prijs geconcurreerd dat ze nu zeggen hun personeel niet meer te kunnen betalen, schrijft het NRC Handelsblad.

Alphahulp

Veel medewerkers krijgen het aanbod om ontslag te nemen en vervolgens bij hetzelfde bedrijf weer als alphahulp (een soort freelancer) aan de slag te gaan. Dat betekent dat ze veel slechtere arbeidsvoorwaarden hebben dan daarvoor. Zo verliezen ze het recht op pensioen, vakantie- en ziektegeld.

Spoedoverleg

ActiZ voert komende maandag spoedoverleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Volksgezondheid over de kwestie. Volgens een woordvoerster neemt staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid de kwestie zeer serieus. Bussemaker heeft al eerder gezegd niet te willen dat werknemers in de thuiszorg massaal op straat worden gezet om vervolgens hetzelfde werk te moeten doen tegen minder salaris en arbeidsrechten. De staatssecretaris heeft eerder ook al 20 miljoen euro beschikbaar gesteld om knelpunten in de thuiszorg op te lossen.

Extra geld

Volgens Actiz zou een oplossing kunnen zijn dat de overheid geld beschikbaar stelt waarmee de ontslagen thuiszorgwerksters scholing kunnen krijgen zodat ze in plaats van huishoudelijk werk ander werk in de thuiszorg kunnen gaan doen. Ook uit onderzoek van de SP blijkt dat veel mensen hun baan kwijtraken, laat de partij weten. (ANP)

Lees over de meest recente ontslagen:

Vierstroomzorgring ontslaat 1000 huishoudhulpen

Thuiszorg Rotterdam tracht thuishulp te redden

Sluis indiceert zelf en voorkomt problemen bij thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.