Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actiz slaat alarm over zorg aan huis

Het zelfstandig wonen van ouderen komt door VWS-beleid ‘ernstig in de knel’. Dat schrijft ActiZ, brancheorganisatie voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, aan staatssecretaris Bussemaker.
Actiz slaat alarm over zorg aan huis

Volgens Actiz komt de extramuralisering in gevaar door een opeenstapeling van maatregelen. De vijf belangrijkste zijn het onwerkbare ‘volledige pakket thuis’, de onzekere regeling voor zorginfrastructuur, de toewijzing van zorgzwaartepakketten waardoor thuiszorgklanten minder uren zorg krijgen, en de rol van gemeenten bij zowel de huishoudelijke hulp als de regeling ‘Diensten bij wonen met zorg’. “Door kortingsmaatregelen en door goed bedoelde, maar niet goed werkende maatregelen frustreert het ministerie de door haarzelf vastgestelde doelen”, stelt Actiz.

De brancheorganisatie heeft de brief ook gestuurd aan de Tweede Kamer. Ze verwijst erin naar een knelpuntenanalyse die de gemeente Middelburg eerder deze maand overhandigde aan Bussemaker. De staatssecretaris liet toen weten dat ze er niet van overtuigd is dat er structurele problemen zijn rond het scheiden van wonen en zorg. “Wij zijn verbaasd over de wijze waarop u volledig voorbijgaat aan de problemen waar een groot aantal van onze leden mee worstelt”, stelt Actiz. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Zzp’s belemmeren zorg aan huis

Bussemaker: ‘Extramuralisering geen probleem’

Scheiden van wonen en zorg stagneerd (achtergrond)

Kleinschaligheid werkt een beetje

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.