Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ verrast door aandacht toelage huishoudelijke hulp

Brancheorganisatie ActiZ voor zorgaanbieders vind het verrassend dat de koning de toelage voor hulp bij het huishouden in zijn Troonrede heeft genoemd. Desalniettemin blijft de koepel pessimistisch over de zogenoemde ‘zachte landing’.
ANP Royale Images Pool Michael Kooren

‘Het is verrassend dat de ‘hulp bij het huishouden toelage‘ in de Troonrede bij naam werd genoemd’, schrijft ActiZ op haar site. ‘Deze toeslag is een uitwerking van het voorstel van ActiZ voor de introductie van dienstencheques in de hulp bij het huishouden in de Wmo. Voor deze maatregel is jaarlijks 75 miljoen euro beschikbaar. Dit komt bovenop het totaal van 400 miljoen euro dat in 2015 minder bezuinigd wordt. Met deze maatregel beoogt het kabinet 10.000 tot 13.000 reguliere banen in de hulp bij het huishouden te kunnen behouden.’

Gegevens

Hoewel de koepel verheugd is over de steun die het kabinet geeft aan het sectorplan en de toelage, is het nog niet voldoende. Het toepassen van de toelage zal volgens ActiZ in de praktijk ‘weerbarstig en ingewikkeld’ zijn. De optimistische toon die het kabinet in de begroting aanslaat over de uitwerking van de hervormingen en bezuinigingen in de zorg is volgens ActiZ dan ook veel te voorbarig. ‘Daarbij gaat het niet alleen om geld. In verschillende gemeenten bestaat nog veel onduidelijkheid over de omvang en samenstelling van hun cliëntpopulatie en daarmee dus ook onduidelijkheid over welke zorg in welke mate moet worden ingekocht. Dit maakt het ‘eerlijk’ verdelen van het extra budget eveneens ingewikkeld.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.