Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

ActiZ wil met vakbond optrekken tegen banenverlies

Brancheorganisatie ActiZ wil met de vakbonden om de tafel over het dreigende banenverlies in de ouderenzorg. Vanwege maatregelen in het regeerakkoord dreigen duizenden thuiszorgmedewerkers hun baan te verliezen. De oproep is opmerkelijk omdat ActiZ en grootste vakbond Abvakabo FNV al maanden in een strijd verwikkeld zijn over werkdruk, de zogenoemde Agema-gelden en de cao voor de verplgeging-, verzorging en thuiszorg (VVT).
ActiZ wil met vakbond optrekken tegen banenverlies

In het regeerakkoord is aangekondigd dat vanaf 1 januari 2014 de aanspraak binnen de Wmo op huishoudelijke hulp zal worden vervangen door een maatwerkvoorziening voor de laagste inkomens. ‘Op deze maatwerkvoorziening wordt fors bezuinigd: nu is daarvoor nog 1,2 miljard euro maar in 2015 blijft daarvan nog zo’n 160 miljoen euro over’, aldus een woordvoerder van ActiZ. ‘Dat betekent dat 58.000 mensen hun baan als huishoudelijke hulp zullen verliezen. Ook duizenden alfahulpen, die in dienst zijn van cliënten, zullen hun werk kwijt raken.’ Volgens de woordvoerder is het tijd om de strijdbijl met de bonden over de cao VVT te begraven en een overleg te starten over hoe met het regeerakkoord om te gaan. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Roos Koole)

Lees meer:

ActiZ vreest tienduizenden ontslagen in thuiszorg

Bezuinigingen AWBZ funest voor de koopkracht

CPB rekent op miljarden besparing in AWBZ en Wmo

4 REACTIES

  1. Ik denk dat de bonden veel te laat in actie komen als je ook zie dat niveau 2.3 ook gaan vervalen en denkelijk ook nog niveau 4 nou zet je rug maar schrap wand dan gaan er echt een hoop mensen hun baan kosten nou bond ga je maar waar maken om ook hier wat aan te doen ik ben bang dat dit niet door jullie gaat gebeuren .met jullie nieuwe werk wijzen . we staan in de kou

  2. Lees alle reacties
  3. In de discussie lijkt steeds vergeten te worden dat ouderen met een goed pensioen al lang betalen voor de huishoudelijke zorg die ze krijgen, namelijk in de vorm van de eigen bijdrage. Afhankelijk van de gemeente en afhankelijk van de hoogte van hun inkomen moeten mensen voor hun huishoudelijke zorg tot zo’n 23 à 25 Euro per uur (!) betalen.
    Voor dat geld is natuurlijk ruimschoots een zwart betaalde werkster in te huren. Is dat wat we willen? Helaas krijgen ze nu steeds vaker een slecht betaalde flexmedewerker zonder goede begeleiding van de thuiszorg i.p.v. een huishoudelijk zorgmedewerker met signalerende functie die fatsoenlijk gewaardeerd wordt voor haar werk. Overal in het land hebben de thuishulpen te maken met loonsverlagingen en straks krijgen ze daarna dus massaal ontslag met dank aan dit nieuwe kabinet.

  4. De overheid zegt met deze maatregelen keihard tegen velen, de zorg die u ontvangt is helemaal niet nodig ! Ze hebben zelf indicatiestelsels opgezet om noodzaak te toetsen, maar die zijn ineens overbodig… Het kon wel eens “gezellig” druk gaan worden in de crisisopvang, dit gaat geheid fout.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.