Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

ActiZ wint kort geding over zzp’ers

Het convenant waarin bemiddelingsbureaus AWBZ-zorg aanbieden via zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), is in strijd is met de wet. Dat heeft de voorzieningsrechter vandaag bepaald.
ActiZ wint kort geding over zzp'ers

De rechter verbiedt de verdere uitvoering van het convenant ‘Bemiddeling bij AWBZ-erkende thuiszorginstellingen’ van het ministerie van VWS, de Belastingdienst en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN). Het convenant is in strijd met de AWBZ en de Wet Toelatingen Zorginstellingen (WTZi). Brancheorganisatie ActiZ had hierover een kort geding aangespannen. Het omstreden convenant regelt dat zzp’ers mogen optreden als zorgverlener en budget kunnen krijgen van het zorgkantoor. Het convenant legt ook de status van bemiddelingsbureaus vast. Deze bureaus krijgen in het convenant budget voor het plaatsen van zzp’ers.

Bemiddelingsbureaus

Het feit dat een bemiddelingsbureau beschikt over een toelating, betekent volgens de rechter niet dat de zzp’er die via dat bureau bij klanten komt ook niet zelf een toelating moeten hebben. “Dit is niet alleen voor de thuiszorgorganisaties goed nieuws, maar ook voor cliënten en zzp’ers zelf”, reageert directeur Aad Koster van ActiZ. “Dit convenant had de posities van cliënten en zzp’ers enorm verzwakt”, schrijft hij. “Het is voor iedereen goed dat deze gekunstelde constructie niet doorgaat”. ActiZ was ook bang voor oneerlijke concurrentie tussen bemiddelingsbureaus en thuiszorgorganisaties vanwege het convenant. Reguliere thuiszorgorganisaties hebben namelijk hogere kosten dan bemiddelingsbureaus doordat zij werknemers in loondienst hebben en volgens ActiZ meer investeren in kwaliteit.

Flexibele arbeidsmarkt

Directeur Jan Verschuren van BTN is teleurgesteld over de uitspraak. BTN is de branchevereniging voor bemiddelingsbureaus en medeondertekenaar van het convenant. “Het is jammer dat we nu weer teruggeworpen worden en de nodige flexibilisering van de arbeidsmarkt wordt uitgesteld.” Volgens Verschuren is het uitgangspunt van bemiddelingsbureaus wel degelijk kwalitatief goede zorg. “Het is jammer om te zien dat in een tijd waarin we kleinschaligheid willen en grote zorgaanbieders in opspraak komen, nu dit oordeel uitkomt.” Volgens de directeur betekent de uitspraak niet dat zzp’ers zich nu massaal uit de AWBZ-zorg moeten terugtrekken. “Dat zou anders heel slecht uitpakken voor de zorgkantoren en VWS.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

ActiZ daagt VWS vanwege convenant

ActiZ daagt VWS om thuiszorgtarief

Fiscus geeft zzp’er thuiszorg helderheid

Zzp’ers kunnen weer aan het werk

2 REACTIES

  1. Elke keer zet men in de zorg deuren open naar fraude. Wie controleert dat een voldoende opgeleide ZZP niet na twee maanden zijn hulpje stuurt die het verschil niet kent tussen een temperatuurmeter en een ondersteek. Daar heeft de familie van dat oudje — die elke dag wordt bezocht — pas erg in als ze achter de kist lopen. Waarom denken die beslissers in de zorg steeds zo sterk aan hun salaris dat ze eenvoudige dingen niet zien of zelf kunnen bedenken Wij hadden een zzp-er in het gebouw als schoonmaker voor een flink bedrag. Niet lang na zijn start zag ik al iemand bezig die een bezem omgekeerd in zijn handen had. LANG LEVE DE ZORG.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik zit met gemengde gevoelens. Aan de ene kant ken ik BTN als één van de meest creatieve brancheorganisaties. Maar aan de andere kant begrijp ik het standpunt van ActiZ ook.
    Er zijn andere wegen c.q. manieren die dit probleem voor de ZZPer’s kunnen oplossen! Deze methoden worden op dit moment al door meerdere (semi) overheidsorganen gebruikt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.