Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AD Top-100: Kennemer Gasthuis beste ziekenhuis

Mark van Dorresteijn
Het Kennemer Gasthuis in Haarlem is volgens het AD het beste ziekenhuis van het land. Het staat bovenaan de nieuwe AD Ziekenhuis Top 100 die zaterdag verschijnt.
Kennemer Gasthuis viert de overwinning
Kennemer Gasthuis viert de overwinning - Foto: Kennemer Gasthuis

Het Kennemer Gasthuis (sinds een half jaar Spaarne Gasthuis) scoort met name goed op de zorg voor oudere patiënten. Dat is een thema dat dit jaar voor de eerste keer meetelt in de AD Top 100. Patiënten van 70 jaar en ouder hebben vaak meerdere kwalen en lopen bij een operatie extra risico’s op complicaties. Ook zijn zij vaker ondervoed. Dat kan zorgen voor een trager herstel. Met extra zorg, bijvoorbeeld door een geriater, herstellen ouderen aantoonbaar beter na een ingreep. Het Kennemer Gasthuis heeft deze zorg geconcentreerd in een nieuw geriatrisch centrum voor ouderenzorg en dat blijkt nu effect te hebben. Ook bij oncologische operaties en cardiologische ingrepen behaalt het ziekenhuis goed resultaten.

Reactie

‘We zijn ontzettend blij. Het was de afgelopen jaren 24 uur per dag buffelen om de kwaliteit omhoog te krijgen en dat is gelukt’, reageert bestuursvoorzitter Peter van Barneveld. ‘Dit resultaat is te danken aan alle medewerkers en de goede samenwerking met de medische staf. Daar ben ik heel trots op.’ Enkele jaren geleden eindigde het ziekenhuis nog in de onderste regionen van de ranglijst. Dat gaf te denken, erkent Van Barneveld. ‘Toen ik aantrad als bestuursvoorzitter had mijn moeder grote twijfels: moet je dat wel doen bij een ziekenhuis dat zo laag in de Top 100 staat, vroeg zij zich af. Gelukkig kan ik haar vandaag blij maken.’

Elseviers beste ziekenhuis

Recentelijk kwam ook Elsevier met een lijst beste ziekenhuizen, maar het Spaarne Gasthuis stond daar niet bovenaan. Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, de Gelre Ziekenhuizen locatie Zutphen, het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en Tergooi in Hilversum hebben overall de maximale score behaald en zijn benoemd tot de beste ziekenhuizen.

Thema’s

De AD Ziekenhuis Top 100 beoordeelt ziekenhuizen op 36 thema’s en maakt gebruik van gegevens die ziekenhuizen moeten aanleveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het Kennemer Gasthuis fuseerde dit jaar met het ziekenhuis uit Hoofddorp tot het Spaarne Gasthuis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.