Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ADRZ verliest 13,3 miljoen in 2014

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De raad van bestuur van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis meldt tekenen van financieel herstel. Het resultaat van 2015 zal aanmerkelijk beter zijn dan dat van 2014, zo zei bestuursvoorzitter Claudia Brandenburg gisteren bij de presentatie van het Jaarverslag over 2014.
ADRZ directie.foto Peter Roek.jpeg
Foto: Peter Roek

Het jaarverslag 2014 is met een half jaar vertraging verschenen, volgens het ADRZ ‘om procedurele redenen.’ In mei 2015 werd het verlies over 2014 nog ingeschat op negen miljoen euro, dat blijkt nu 13,3 miljoen euro te zijn.

Kostenverlaging
Brandenburg zegt dat de ingrijpende keuzes die zijn gemaakt al hebben geleid tot een structurele kostenverlaging van enkele miljoenen. Een belangrijke maatregel was een directe stop op het werken met externe inhuur. Daarnaast vervallen honderd van de zestienhonderd banen. Een groot deel daarvan komt tot stand door de reorganisatie van de poliklinieken. De effecten zijn versneld zichtbaar doordat medewerkers gebruik hebben gemaakt van vertrekregelingen.

Zorgverzekeraars
Een half jaar geleden vertelde Brandenburg in een interview aan Zorgvisie dat ze bezig was betere contracten te sluiten met de zorgverzekeraars. Het ADRZ werkt al jaren voor een hele lage kostprijs. Tegelijkertijd levert het ziekenhuis structureel meer zorg dan er contractueel is afgesproken met de zorgverzekeraars. Dat deel moet het ADRZ zelf betalen, wat een kostenpost oplevert van een paar miljoen per jaar.

Tarieven
Het overleg met de zorgverzekeraars  heeft vruchten afgeworpen, zegt Brandenburg: ‘Verzekeraars hebben ingezien dat de tarieven te laag waren en dat heeft ertoe geleid dat de tarieven worden aangepast voor de jaren 2016 tot en met 2018. Hiermee krijgen wij de mogelijkheid om in 2016 een aantal urgente investeringen te gaan uitvoeren.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.