Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ADRZ wil ontvlechten van Zeelandcare

Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) heeft de NZa verzocht een besluit te nemen over de ontvlechting van het ADRZ en Zeelandcare.
adrz.jpeg

ADRZ wil de dialyse-activiteiten en de activiteiten binnen de Victoriakliniek verder laten gaan onder de ADRZ vlag. De overige Zeelandcare-activiteiten op het gebied van kaakchirurgie en plastische chirurgie moeten zelfstandig verder met Zorg Invest Zeeland als aandeelhouder. Aanleiding om NZa dit verzoek voor te leggen aan de NZa, is de reorganisatie van de complexe financiële verwevenheid van ADRZ en Zeelandcare en de financiële resultaten van Zeelandcare.

Planbare ingrepen
In 2012 werd het uitvoeren van planbare zorg door de toenmalige raad van bestuur van het ADRZ voor een deel uitbesteed aan Zeelandcare. Hierbij werd onder andere de dialyseafdeling uit het ADRZ geheel verzelfstandigd, in 2014 gevolgd door de maatschap Kaakchirurgie. In de nieuwe Victoriakliniek in Zierikzee werden planbare ingrepen uitgevoerd op het gebied van chirurgie, KNO-heelkunde, oogheelkunde, orthopedische chirurgie, pijnbehandeling, plastische chirurgie en urologie. Voor het merendeel van de specialismen werd de patiënt eerst gezien in het ADRZ, waarna de operatie plaatsvond in de Victoriakliniek van Zeelandcare. De controle en behandeling van eventuele complicaties vond weer in het ADRZ plaats.

Onhoudbaar
Claudia Brandenburg, voorzitter raad van bestuur ADRZ: ‘Deze manier van samenwerken is moeilijk uit te leggen aan de Zeeuwse inwoners en administratief erg complex, waardoor verschillende zaken spaak liepen. Daarnaast zien we het tegenvallende financiële resultaat van Zeelandcare over 2015. De situatie was zo niet langer houdbaar.’

Victoriakliniek en Dialyse
De activiteiten van Dialyse Zorg Zeeland BV en Victoriakliniek BV worden – als de NZa akkoord gaat – overgenomen door het ADRZ. De locaties van de Dialyse en de Victoriakliniek blijven behouden. ‘De patiënt merkt weinig van de splitsing, hij of zij wordt nog steeds op dezelfde locatie door dezelfde specialist en hetzelfde team geholpen. De focus ligt op het behouden van de hoge patiënttevredenheid. Verder is op de dialyseafdeling de apparatuur aan vervanging toe en ook zal het huidige financiële tekort omgezet moeten worden in een positief resultaat’, aldus Claudia Brandenburg.

Dossier concentratie en netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.