Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ADRZ wil twintig miljoen ophalen voor renovatie

Het Admiraal de ruiter ziekenhuis (ADRZ) in Vlissingen is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat nieuwbouw wil bekostigen met deels door crowdfunding opgehaald geld. Dit in samenwerking met Zeeland Investments Beheer (ZIB).
ADRZ wil twintig miljoen ophalen voor renovatie

ZIB is een Zeeuwse beheerder van beleggingsfondsen met meer dan 2.500 particuliere investeerders. Onder meer de Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe is een belangrijke drijvende kracht achter ZIB. De crowdfundingactie komt, net als de andere activiteiten van ZIB, onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). De Raad van Toezicht voor de crowdfundingactie komt onder voorzitterschap te staan van Karla Peijs, voormalig commissaris van de Koningin in Zeeland.

Crowdfundicngactie

In totaal is er voor de realisatie van het vernieuwde ziekenhuis circa twintig miljoen euro nodig. De verwachting is dat minimaal de helft van dit bedrag (10 miljoen euro) bijeen wordt gebracht door middel van de crowdfundingactie. Een beperkt deel zal bancair worden gefinancierd, welk deel precies is nog niet bekend. Deelnemers van de crowdfundingactie kunnen participeren vanaf een bedrag van 2500 euro tot een maximum van 40.000 euro. Ze verstrekken de lening voor de periode van maximaal zeventien jaar die in diezelfde periode jaarlijks deels wordt terugbetaald. De deelnemers ontvangen een netto rente van vijf procent per jaar.

Totale vernieuwing

ZIB verwacht dat er voldoende investeerders uit de provincie, maar ook van daarbuiten, interesse zullen hebben om aan de crowdfundingactie deel te nemen en daarmee de totale vernieuwing van Ziekenhuis Zeeland te realiseren. ‘Om een grote groep van particuliere investeerders te mobiliseren is het noodzakelijk voor de initiatiefnemers om vertrouwen en transparantie te kunnen presenteren. ZIB kan dat maximaal bieden’, aldus mede-initiatiefnemer Henk van Koeveringe.

‘We willen met ZIB Crowdfunding voortbouwen op het bewezen succes van ZIB. Met crowdfunding willen we samen met de inwoners van Zeeland een succesvolle en rendabele invulling even aan de vraag voor financiering van de nieuwbouw van Ziekenhuis Zeeland te Vlissingen. Investeerders vanuit de provincie, maar ook van daarbuiten, kunnen iets goeds doen met hun geld en ontvangen daarvoor een gezond rendement.’

Continuïteit van geneeskundige zorg

De crowdfundingactie is nodig omdat de banken niet meer staan te trappelen om te investeren in vastgoed, ook niet als het een ziekenhuis is. Door de bankencrisis en invoering van Basel III is de ruimte van financiële instellingen voor het verstrekken van vastgoedfinancieringen aan banden gelegd. Realisatie van projecten zonder aanvullende financieringsvormen is daardoor niet meer mogelijk. Basel III is Europese wetgeving bedoeld om de banken gezonder te maken. Tegelijkertijd is er een andere ontwikkeling aan de gang: beleggers en spaarders zoeken naar andere wegen om hun geld te beleggen met een gezond rendement. Daarbij speelt mee dat de rente een historisch dieptepunt heeft bereikt. Er is een toenemende behoefte grip te houden op eigen geld en ook om ‘iets goeds te doen met je geld’. De nieuwe financieringsvorm draagt in grote mate bij aan een versterking van de financiële positie van ADRZ doordat de huisvestingskosten dalen. Dit draagt bij aan continuïteit van geneeskundige zorg in Zeeland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.