Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ADRZ ziet af van ontslagen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Personeel vertrekt al vrijwillig, gedwongen ontslagen zijn niet nodig.
ADRZ directie.foto Peter Roek.jpeg
Foto: Peter Roek

Een half jaar geleden diende het Zeeuwse ziekenhuis nog een verzoek tot collectief ontslag in voor ongeveer veertig medewerkers. Dat is nu niet meer nodig.

Vertrekregeling
Veel meer mensen dan gedacht zijn vrijwillig vertrokken. Zij maakten gebruik van een vertrekregeling waarbij zij enkele maanden salaris mee hebben gekregen. In het kader van het reorganisatieplan om het ADRZ weer financieel gezond te maken, komen honderd banen te vervallen van de 1425. Dit moet een besparing opleveren van tien miljoen euro.
Het ziekenhuis maakt in een nadere reactie nog één kanttekening: drie medewerkers van de facilitaire dienst vallen ook onder de reorganisatie en de kans is groot dat zij de komende tijd wel met gedwongen ontslag worden geconfronteerd.

Centrale afsprakenbalie
Gevolg van de uittocht is wel dat de opzet van de centrale afsprakenbalie stagneert. Hierdoor zijn de wachttijden voor de telefoon in de wachtkamers behoorlijk toegenomen. Dat komt omdat er veel doktersassistentes zijn vertrokken en die waren juist nodig bij de nieuwe centrale planning en spreiden van werkzaamheden over verschillende poliklinieken. Op dit moment worden er nieuwe medewerkers opgeleid. Half februari zou de centrale afspraakbalie moeten functioneren.

Banken
Bestuursvoorzitter Claudia Brandenburg is optimistisch over de toekomst. Zij verwacht dat het ADRZ in 2017 weer met de banken kan praten, zo vertelde zij gisteren tijdens een personeelsbijeenkomst. Het ADRZ staat onder bijzonder beheer van de bank en kan al zeven jaar lang geen nieuwe leningen krijgen.

ZorgSaam
De samenwerking met het ziekenhuis in Terneuzen, ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen, verbetert volgens de woordvoerder. Er zijn serieuze gesprekken gaande om samen een borstkankercentrum op te richten in Vlissingen. Ook het universitaire Erasmus MC in Rotterdam doet hierin mee.

Chipsoft
Daarvoor moest het ADRZ zijn upgrade voor het epd-softwaresysteem van Epic cancellen en overstappen op Chipsoft, het systeem waarvoor de andere twee ziekenhuizen hebben gekozen. Het ADRZ kan zelf geen raming maken van de kosten die dit met zich meebrengt. Deskundigen schatten de kosten op minstens vijftig miljoen euro. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.