Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Advies: 11,4 miljard euro voor zorgrobots

Bert Bukman
Zorgrobots bieden goede kansen, ook vanwege het gunstige klimaat voor innovatie in de Nederlandse zorginstellingen. Maar dan moet er wel worden geinvesteerd. 11,4 miljard euro in de komende vier jaar, om precies te zijn.
robottechnologie
Foto Axel Kirchhof

Het advies over de zorgrobots staat in een rapport van Holland Robotics. Dit is een samenwerkingsverband van bedrijven, kennisinstellingen en belangenorganisaties. Holland Robotics heeft een programma opgesteld waarmee Nederland in 5 à 10 jaar een onderscheidende koppositie kan innemen op het gebied van robotica.

Het advies geldt onder meer voor de maakindustrie en de agrarische sector, maar ook voor de zorg. Een investering van 11,4 miljard euro tot 2021 in zorgrobots moet hier een vliegwieleffect op gang brengen.

Medische robots

De uitgangspositie is gunstig, aldus het rapport. Voor sommige functies in de zorgsector wordt robotica al gebruikt. Denk hierbij aan medische robots, bijvoorbeeld voor invasieve behandelingen en endoscopieën. Maar ook exoskeletons vormen een groeimarkt. Dit zijn robots die je ‘aan kunt trekken,’ aldus het advies. Zij vormen zo een ‘revolutionaire nieuwe generatie van protheses’.

Minder eenzaamheid

De verwachting is dat het aantal toepassingen in de zorgsector de komende jaren fors zal toenemen. Dit geldt vooral op het gebied van ziekenhuislogistiek en revalidatiezorg. Hierbij is efficiency de voornaamste drijfveer. Recente berekeningen van KPMG tonen aan dat de zorg niet zonder robotica kan. Sociale robots kunnen bovendien bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid van ouderen, gehandicapten en personen die anderszins veel aan huis gebonden zijn.

Nederland heeft hierbij een sterk competitief voordeel, aldus Holland Robotics. In veel landen is het klinisch testen van innovaties een langdurig en moeizaam proces. Maar in Nederland is er sprake van een goede samenwerking tussen de universitaire medisch centra en de industrie.

1 REACTIE

  1. Ondernemen in de zorg is nauwelijks rendabel, ziekenhuizen hebben nauwelijks zwarte cijfers, zorgverleners worden aan alle kanten afgeknepen.
    Met de farma industrie wordt door de overheid onderhandeld over prijzen. Moeten ze wellicht ook gaan doen met de medische industrie. Ook daar valt blijkbaar nog veel te winnen. Extra inkoopkorting kan miljarden opleveren!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.