Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Advies: gemeenten en zorgverzekeraars samen inkopen

Meer geld voor de transformatie naar meer zorg dichtbij huis, vaker populatiegebonden bekostiging en gezamenlijke inkoop door gemeenten en zorgverzekeraars. Dat staat in het advies Juiste Zorg op de Juiste Plek van een taskforce onder leiding van Bas van den Dungen, directeur-generaal curatieve zorg bij VWS. Minister Bruno Bruins (medische zaken) wil de visie van de task force ‘nadrukkelijk’ betrekken bij de besprekingen over de nieuwe hoofdlijnenakkoorden.
Zorginkoop_Fotolia_64286883_Subscription_450.jpg
Overproductie wordt niet automatisch vergoed. - Foto: Fotolia

De taskforce stelt voor om op te houden met denken in eerste, tweede lijn en derde lijn en in plaats daarvan te praten over organisatie in ketens en netwerken. Zorgverzekeraars en gemeenten moeten die samenwerking belonen bij de inkoop. Dat betekent dat niet een ziekenhuis wordt gecontracteerd of een thuiszorgorganisatie, maar het samenwerkingsverband voor bepaalde zorgvormen.

Cultuurverandering

Om dat te bereiken is een cultuur- en gedragsverandering nodig. Volgens de dertien auteurs, hoogleraren, bestuurders en artsen, moeten inhoudelijke motieven boven financiële redenen prevaleren. De vraag moet zijn: wat levert het op voor mensen in hun functioneren en niet: wat doet dit voor mij en mijn organisatie. ‘Samenhang, samenwerking en integratie van zorg en ondersteuning moeten als hoogste goed gelden in plaats van de best meetbare, controleerbare deeloplossingen.’

Brede beweging

In het adviesrapport staan veel voorbeelden. De taskforce wil dat die voorbeelden overgenomen kunnen worden, zodat er een ‘brede beweging’ ontstaat. De bedoeling is dat dit – naast de arbeidsmarktagenda en de aanpak van de regeldruk – een leidend thema wordt van de hoofdlijnenakkoorden.

In het rapport wordt ook ingegaan op ieders rol.  Bestuurders moeten financiële resultaten minder leidend laten zijn, vinden de auteurs. Belangrijker is de bijdrage aan de gezondheid en het welzijn van de hele populatie. Bovendien moeten bestuurders hun professionals belonen op hun bijdrage aan de juiste zorg op de juiste plek.

De groep auteurs gaat in de komende vier jaar de voornemens proberen te realiseren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.