Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Advies om pil uit basispakket te halen

Mark van Dorresteijn
Het College voor Zorgverzekeringen wil dat de pil voor vrouwen boven de 20 jaar oud uit het basispakket gaat. Dat adviseert de instelling binnenkort aan minister Ab Klink van Volksgezondheid, bevestigde een woordvoerder van het college naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.
Advies om pil uit basispakket te halen

De pil kwam in 2008 in het basispakket. Het college, dat elk jaar een advies uitbrengt over het pakket, vindt dat het anticonceptiemiddel er toen al buiten had moeten worden gelaten. “Wat ons betreft kan het makkelijk voor eigen rekening komen. Het kost 5 euro per maand of iets meer”, aldus de zegsman. Voor vrouwen onder de 21 kan de pil volgens het college wel in het basispakket blijven, om zwangerschappen en abortussen bij tieners te voorkomen.

Schrappen is onverstandig

“Toen de pil in 2004 uit het pakket ging, daalde het gebruik ervan met tien procent”, stelt Henk van Gerven, Tweede Kamerlid SP. “Het gebruik van de morning-after pil steeg met veertig procent. Die situatie willen we niet nog eens meemaken.” Van Gerven rekent erop dat er geen meerderheid in de Tweede Kamer is om dit voorstel te steunen: “De PvdA kreeg het in het regeerakkoord van 2007 voor elkaar dat de pil in het basispakket kwam. Ik reken erop dat de PvdA de rug recht houdt en nu niet dat stukje vooruitgang opnieuw te grabbel gooit.”

Besparing

In Nederland gebruiken ruim 1,5 miljoen vrouwen de pil. Door het middel uit het basispakket te halen, wordt maximaal 58 miljoen euro per jaar bespaard. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

CVZ komt met voorstel voor innovatievergoeding

CVZ: Geef pgb niet aan bemiddelingsbureaus

Lees meer nieuws over ondernemen op de themapagina

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.