Advies over verantwoorden is geen eindpunt maar keerpunt’

In de hoofden van iedereen die betrokken is bij de zorg in Nederland moeten drie begrippen verankerd zijn: toetsbaarheid, bescheidenheid en proportionaliteit. Dit zegt Jan Kremer, lid van de projectgroep die binnen de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) verantwoordelijk is voor het advies ‘Blijk van vertrouwen. Anders verantwoorden voor goede zorg’ dat op 14 mei is verschenen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
RVS, Jan Kremer
Jan Kremer

De huidige verantwoordingsstructuren in de zorg voeden gevoelens van onmacht en nutteloosheid. Ook leveren ze geen bijdrage aan betere zorg. Het RVS-advies pleit voor een drastische verandering van de huidige structuren.

Toetsbaar durven opstellen

Kremer: ‘Iedereen die zorg verleent, moet zich toetsbaar durven opstellen en niemand moet bang zijn om vragen te stellen bij de dagelijkse praktijk. Dat is een basishouding waarmee we verder komen op weg naar goede zorg. Mijn ervaring is dat professionals echt wel verantwoording willen afleggen.’

Afstand tot de praktijk

De bescheidenheid geldt volgens Kremer vooral voor mensen die wat meer afstand tot de praktijk hebben:

0
480

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.