Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Afspraken over medicatiecheck’

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers wil dat apothekers en zorgverzekeraars afspraken maken over de medicatiecheck, vooral bij ouderen. De vergoeding voor het opstellen van een medicatielijst kan in de tarieven van de apotheker worden opgenomen.
‘Afspraken over medicatiecheck’

Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van SP’ers Henk van Gerven en Renske Leijten. Zij stelden de vragen naar aanleiding van het artikel ‘Controle medicijngebruik ouderen faalt’ in Zorgvisie. In het artikel komt een onderzoek van de ouderenbond Unie KBO aan bod waaruit blijkt dat tweederde van de apothekers en vier op de vijf artsen ouderen niet naar hun medicijngebruik vragen.

Monitoring patiënt

“Het primaire doel van de medicatiecheck is het beter monitoren van de patiënt”, schrijft Schippers. “De zorginhoudelijke inbreng van de apothekers kan – in samenspraak met de arts – apart worden geleverd en vergoed. Met deze randvoorwaarde heb ik apothekers en zorgverzekeraars in staat gesteld hierover nadere afspraken te maken.”

Quickscan

Minister Schippers onderschrijft in haar antwoord het belang van een goede monitoring van medicijngebruik bij ouderen door arts en apotheker. “Dat slechts eenderde van de apothekers hier kennelijk oog voor heeft, is mij niet bekend.” De minister weet ook niet hoeveel zorgverzekeraars medicatielijsten inkopen bij apothekers. Met die lijsten kan een medicatiecheck uitgevoerd worden. De Nederlandse Zorgautoriteit zal in april een quickscan uitvoeren die meer informatie hierover geeft, aldus de minister.

Schippers wil een jaarlijkse controle van de medicatiesamenstelling van oudere patiënten niet apart vergoeden. (Zorgvisie – Carolien Stam | Foto: ANP – Koen Suyk)

2 REACTIES

  1. Die een interview houdt in een verpleeg en verzorgingsinstelling komt al snel tot de ontdekking dat voor elk kwaaltje dat de patient ooit heeft gehad, hij of zij die medicijn 20 jaar later — met nog 12 andere medicijnen die niet nodig zijn — nog steeds aan het slikken is. Een 76 jarige vrouw zei mij eens: “De kans dat ze van mijn 14 pillen er een af doen is kleiner dan dat ik volgend jaar de marathon loop” Hetzelfde geldt voor “heeft de patient wel de goede medicijn”. Je mag hopen dat een of andere verstrooide prof zegt: “Dat gaat niet goed met de medicijnen”. Dan roept HEEL NEDERLAND: “Dat we daar nooit aan hebben gedacht”. De familie roept het al twintig jaar!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. misschien ook bij weinig of slechts l medicijngebruik zal een regelmatige check noodzakelijk zijn.Ouderen gebruiken b.v. bijna allen een pilletje voor de bloeddruk,maar bagatelliseren dit gebruik.M.i. doet mijn h.a. er verstandig aan om elk half jaar de bloeddruk te controleren en elk jaar te laten onderzoeken hoe b.v. de nierfunktie reageert

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.