Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Agis wil indicatiestelling op de schop

Zorgverzekeraar Agis wil ruimere indicatiebevoegdheden voor zorgverleners in combinatie met materiële controle achteraf.

Agis wijkt daarmee af van de lijn van branchevereniging Zorgverleners Nederland (ZN) die vindt dat zorgverleners een te groot stempel op de indicatiestelling zetten.

Wantrouwen

“Wij kijken genuanceerder tegen de problemen rond de indicatiestelling aan”, stelt bestuurder Diana Monissen van Agis in een reactie op de ZN-lijn. “Het is geen kwestie van dé aanbieders of dé zorgverzekeraars. Door zo te wijzen, ontstaat er over en weer wantrouwen en wordt de discussie heel heftig, terwijl er een gezamenlijk belang is, namelijk de zorg behouden die voor de klant noodzakelijk is.”

Uitgangspunt

Uitgangspunt blijft wat Monissen betreft een indicatiestelling die onafhankelijk en objectief is. Maar volgens haar kan die op de lange termijn beter gebeuren op basis van een taakmandaat voor zorgverleners, waarbij het Centraal Indicatieorgaan Zorginstellingen (CIZ) achteraf toetst op rechtmatigheid, prijs, kwaliteit en doelmatigheid. “Met zo’n systeem roep je bureaucratisering een halt toe. En creëer je een structurele oplossing voor de toekomst.” (pvdp)

Lees ook

Bos laat zorgaanbieders niet zelf indiceren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.