Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AI herkent alzheimer tien jaar eerder dan artsen

Redacteur Zorgvisie
Onderzoekers aan de universiteit van Bari hebben een algoritme ontwikkeld dat Alzheimer bijna tien jaar eerder kan ontdekken dan artsen. Aan de hand van de kunstmatige intelligentie en een MRI-scan kan het algoritme de symptomen van de ziekte in een eerder stadium herkennen.
Ai Istock 660
Foto: iStock

Dat meldt New Scientist. De kunstmatige intelligentie heeft geleerd om aan de hand van MRI-scans te kijken hoe verschillende delen van de hersenen met elkaar zijn verbonden. De onderzoekers hebben het algoritme getraind door het 67 MRI-scans te laten bekijken, waarvan er 38 afkomstig waren van mensen met Alzheimer en 29 van gezonde mensen. Het algoritme moest daardoor leren het verschil te zien tussen gezonde en ongezonde hersenen, schrijft New Scientist.

Testen met AI

Daarna testten de onderzoekers de AI op scans van 148 mensen. Daarvan waren er 52 gezond, hadden er 48 Alzheimer en waren er nog  eens 48 scans van mensen met een licht cognitieve stoornis, die 2,5 tot negen jaar na de scan Alzheimer ontwikkelden. Het algoritme wist het verschil tussen een gezond en Alzheimer-brein met een nauwkeurigheid van 86 procent vast te stellen. Ook kon het AI het verschil tussen gezonde hersenen en hersenen van mensen met een licht cognitieve stoornis met 84 procent zekerheid vaststellen.  Volgens de onderzoekers betekent dit dat de AI veranderingen in het brein die leiden tot Alzheimer bijna tien jaar voordat er klinische symptomen verschijnen kan ontdekken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.