Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Akkoord over cao huisartsenzorg

Vakbonden en werkgevers hebben op dinsdag 21 juli 2015 een principeakkoord bereikt voor een nieuwe cao Huisartsenzorg. De cao loopt van 1 maart 2015 tot 1 maart 2017.
Huisarts epd

Werknemerspartijen FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NVDA en NVvPO en werkgeverspartijen LHV en InEen hebben er vertrouwen in dat zij een goed akkoord kunnen voorleggen aan hun achterban.

Salarisverhoging

Gedurende de looptijd stijgen de salarissen met gemiddeld 3,75 procent. Per 1 maart 2015 is een salarisverhoging afgesproken van 1,5 procent. Per 1 januari 2016 worden de salaristreden met 20,00 euro bruto verhoogd (wat voor een modaal jaarsalaris overeenkomt met 0,75 procent). Per 1 april 2016 volgt dan een salarisverhoging van 1,1 procent. Per 1 januari 2017 stijgen de salarissen met 0,5 procent.

Nachtdiensten

Cao-partijen hebben afspraken gemaakt over vitaliteit en duurzame inzetbaarheid in de huisartsenzorg. In dit kader hoeven werknemers niet langer tot hun 67e nachtdiensten te doen, maar vervalt vanaf 62 jaar de verplichting. Ook wordt het mogelijk om jaarlijks 38 vakantie-uren te kopen of verkopen. De extra bovenwettelijke vakantie-uren voor werknemers van 50 jaar en ouder komen met ingang van 1 januari 2016 te vervallen. Voor werknemers die nu al recht hebben op extra vakantie-uren op basis van hun leeftijd, geldt een overgangsregeling waarin ze hun huidige uren behouden.

WW

Per 1 januari 2016 wordt stapsgewijs de duur en opbouw van de WW afgebouwd van 38 maanden naar 24 maanden. In de Stichting van de Arbeid is afgesproken deze afbouw te compenseren in de vorm van een private aanvullende verzekering. In het principe-akkoord is afgesproken aansluiting te zoeken bij een landelijke regeling waarbij de premie 50/50 door werkgevers en werknemers zal worden gedeeld.

Stage

Besloten is dat de bijdrage aan Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) omlaag gaat en dat werknemers ook een bijdrage aan het sociaal fonds gaan leveren. Per 1 april 2016 gaat de totale premie omlaag van 0,8 procent van het pensioengevend salaris naar 0,7 procent. Hiervan nemen de werkgevers dan 0,6 procent voor hun rekening en de werknemers 0,1 procent. De werknemers worden hiervoor gecompenseerd met een extra salarisverhoging van 0,1 procent per 1 april 2016 (dus 1,1 procent  i.p.v. 1,0 procent). Afgesproken is bovendien dat het sociaal fonds een onderzoek uitvoert naar de functie van triagist op de huisartsenposten. Aspecten die daarbij aan de orde komen zijn de belastbaarheid, de arbeidsomstandigheden en de functiewaardering.

Partijen erkennen het belang van het investeren in het opleiden van werknemers voor de sector huisartsenzorg. Afgesproken is dat de stagevergoeding met ingang van 1 mei 2015 omhoog gaat van  100 euro naar 150 euro bruto per maand. De SSFH betaalt deze vergoeding rechtstreeks aan de stagiair.

Cao’s in de Zorg

Lees nieuws en achtergronden over cao’s in de zorg. Dat zijn de Cao VVT, Cao Ziekenhuizen, Cao Ggz en Cao Gehandicaptenzorg. Deze Cao’s in de zorg zijn de grootste van Nederland. Tijdens Cao-onderhandelingen discussiëren werkgevers en werknemers over o.a. de flexibilisering van de arbeidsmark, onregelmatig werk en ziekteverzuim.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.