Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kwaliteitsinstituut voor ggz officieel van start

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Akwa GGZ, het nieuwe kwaliteitsinstituut voor de sector, zal straks instellingen en netwerken ondersteunen bij de invoering van zorgstandaarden. ‘De feitelijke implementatie is een zaak van de organisaties, maar wij willen zoveel mogelijk faciliteren’, aldus directeur Dominique Vijverberg.
Alliantie kwaliteit in de ggz
Foto: Zenstock/stock.adobe.com

Een van de ambities is om organisaties, netwerken en professionals te ondersteunen bij het creëren van een ‘lerende organisatie’. Akwa GGZ, Alliantie kwaliteit Geestelijke Gezondheidszorg is voortgekomen uit de bundeling van drie organisaties waaronder de Stichting Benchmark GGZ die Rom-data verzamelde. Dinsdag 15 januari is de organisatie officieel van start gegaan. De doelstelling is de kwaliteit van geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Dit gebeurt door de doorontwikkeling van meetinstrumenten, kwaliteitsindicatoren en kwaliteitsstandaarden.

Veilige setting

‘We zullen alleen gegevens verzamelen van patiënten die daarvoor toestemming hebben gegeven. En we zullen alleen samenwerken met organisaties die achter onze plannen staan’, zegt Vijverberg. Hij geeft aan dat de nieuwe organisatie in de eerste plaats inzet op verbetering van de kwaliteit van de zorg en niet op verantwoording. ‘Kwaliteitsverbetering ontstaat alleen wanneer sprake is van een veilige ‘setting’’, aldus de Akwa-directeur. Veel ggz-instellingen leverden de afgelopen jaren geen Rom-gegevens meer aan bij de Stichting Benchmark GGZ. Daarom kiest de organisatie voor een andere insteek.

Jim van Os

Psychiater Jim van Os heeft vorig jaar kritiek geuit op de oprichting van Akwa dat hij een ‘enorm meetbaarheidshuis’ heeft genoemd. Hij vreest meer bureaucratie terwijl in de sector een grote behoefte is aan meer vertrouwen en minder regels. Vijverberg: ‘Ik snap de behoefte om de bureaucratie te verminderen. Wij proberen juist om zaken bij elkaar te brengen en overzichtelijker te maken. Onze activiteiten zullen primair ten dienste staan aan de behandelrelatie tussen de professional en de patiënt.’

1 REACTIE

  1. De Akwa-directeur vertelt dat het nieuwe instituut “in de eerste plaats” inzet op verbetering van kwaliteit. Dat er verder in de marsroute toch benchmarking en zorginkoop op het program staan vermeldt hij niet. In december was er een bijeenkomst met de Vereniging van Cognitieve en Gedragstherapeuten (VCGT).
    VCGT meldt dat Akwa benadrukt dat het ontwikkelen van ROM voor de behandeling en ROM als leerinstrument het primaire doel is. Pas als dat stevig staat kan gekeken worden of dezelfde data zich ook lenen voor vergelijkingsinformatie en zorginkoop. Dit gaat men in pilots onderzoeken. Hier is dus klip en klaar wat de uiteindelijk doelstelling van het verzamelen van die data is. Overigens moet vermeld worden dat het meten van kwaliteit in de GGZ met behulp van ROM-data een zeer discutabele zaak is. Het is al in 2012 door een flink aantal hoogleraren psychiatrie onderuit gehaald. Een alternatief voor kwaliteitsmeting zonder ROM is in vergevorderde staat. Men laat echter het ROM-schip gewoon doorvaren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.