Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Al 12.000 handtekeningen voor Groningse ziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De bevolking van Noordoost-Groningen springt in de bres voor hun ziekenhuizen.
Al 12.000 handtekeningen voor Groningse ziekenhuizen

Steuncomités hebben al 12.500 handtekeningen opgehaald om het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal en het Lucas ziekenhuis in Winschoten te redden. Voor het ziekenhuis in Delfzijl heeft zich nog geen actiegroep gemeld.

2400 handtekeningen

De internetpetitie voor behoud van het Lucas ziekenhuis heeft in ruim een week tijd 2400 handtekeningen opgeleverd. De actie is een initiatief van Stadsbelangen Winschoten, een stichting die bestaat uit ondernemers en burgers van Winschoten. Zij lanceerden begin juni een site: www.stadsbelangenwinschoten.nl waarop iedereen die zich betrokken voelt bij het Lucas ziekenhuis een digitale handtekening kan plaatsen. De handtekeningen worden aangeboden aan de directie van het ziekenhuis en zorgverzekeraar Menzis.

10.000 handtekeningen

Ook het Refaja Ziekenhuis kan rekenen op steun van de bevolking. De ondernemers ter plaatse richtten een actiegroep op en ook zij verzamelden handtekeningen. Via de website redhetrefajastopmenzis.nl kwamen tienduizend ondertekende petities binnen. Het ziekenhuis in Delfzijl moet het nog zonder officiële steunbetuiging stellen: hiervoor is nog geen actiegroep opgericht.

Sluiting?

Aanleiding voor de actiegroepen vormt een rapport van Menzis waarin de verzekeraar pleit voor herverdeling van de ziekenhuiszorg in Oost-Groningen. Menzis zou voorstander zijn van de vorming van een basisziekenhuis in plaats van drie, met daaromheen een aantal kleinere centra. Directeur Bas Leerink liet in het Dagblad van het Noorden onlangs weten de uitbreidingsplannen voor de OK van het Refaja Ziekenhuis niet te steunen. Bestuursvoorzitter Guus Bruins zag daardoor zijn bankgarantie in gevaar komen. In een persbericht liet Menzis vervolgens weten niet op een fusie of een ziekenhuissluiting aan te sturen. Toch houdt de zorgverzekeraar staande dat het op langere termijn ‘niet mogelijk is om op alle locaties de meest uitgebreide zorgverlening te kunnen geven’.

(Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Actiegroep vecht voor behoud Refaja Ziekenhuis

Burgemeesters op de bres voor kleine ziekenhuizen

Lucas mist 22 miljoen voor nieuwbouw

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. ja dit is dus een idee van bussemaker
    en ik had dit al de zorgtekorten.hyves.nl vermeld en heb haar toen een brief geschreven/met weinig resultaat natuurlijk..want daar heeft ze haar woordvoerders voor,die je keurig afschepen met stomme mails/telefoontjes en brief..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.