Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alarm over kijkoperaties

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geeft Nederlandse chirurgen tot 1 maart volgend jaar de tijd de risico’s bij zogeheten kijkoperaties omlaag te brengen.

Chirurgen met te weinig routine moeten direct stoppen met opereren, schrijft de Volkskrant. Ook moet de apparatuur beter worden gecontroleerd.

Complicaties

Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat zich bij 2 tot 4 procent van de kijkoperaties complicaties voordoen, meer dan bij conventionele buikoperaties. De risico’s zijn nu onnodig groot, vindt de inspectie. ‘Er is reden tot grote zorg. Stevige maatregelen zijn nodig.’

Minder pijn

Dit stelt de inspectie in een rapport dat vandaag wordt aangeboden aan minister Klink van Volksgezondheid. Bij kijkoperaties (minimaal invasieve chirurgie, ook wel sleutelgatoperaties genoemd) gaat de buik niet open. Via kleine sneetjes worden een kijkertje, een lichtbron en snij- en hechtapparaatjes ingebracht. Na zo’n ingreep heeft de patiënt minder pijn, minder ontsierende littekens en kan hij sneller naar huis.

Risico’s

Gebruik van de techniek heeft de afgelopen tien jaar een hoge vlucht genomen, vooral bij de verwijdering van een galblaas of een blindedarm. Maar er kleven ook risico’s aan. De inspectie heeft de afgelopen drie jaar de kwaliteit onderzocht na diverse klachten en signalen over onnodige complicaties en sterfgevallen, ook bij jonge mensen.

onvoldoende controle

De inspecteurs hebben alle ziekenhuizen ondervraagd. De complicaties doen zich voor doordat in veel ziekenhuizen apparatuur onvoldoende wordt gecontroleerd en operatietechnieken niet voortdurend worden vernieuwd. (De Volkskrant)

Links

OK’s voor ‘gevaarlijke’ operaties in Martini

IGZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.