Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alarm over kijkoperaties

Ziekenhuizen die kijkoperaties doen, moeten voor 1 maart 2008 een risicoinventarisatie hebben gemaakt en een plan van aanpak hebben gestuurd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat zei minister Klink naar aanleiding van het rapport Risico’s minimaal invasieve chirurgie onderschat dat de inspectie op 21 november hem aanbood.

Uit het rapport blijkt dat de veiligheid van patiënten die een kijkoperatie moeten ondergaan, onvoldoende is gewaarborgd. Minimale eisen voor de kwaliteit en het onderhoud van de apparatuur en het werken ermee zijn dringend noodzakelijk.

De laparoscopisch invasieve chirurgie heeft de afgelopen twintig jaar een enorme vlucht genomen. Die kijkoperaties zijn “met grote ambitie en gretig enthousiasme binnengehaald door meerdere specialismen”, zo stelt de Inspectie. Uit het veld kwamen echter zoveel opvallende meldingen van calamiteiten dat de Inspectie onderzoek heeft gedaan naar de onderbouwing van de techniek, de wijze van beoordelen van bekwaamheid van de betreffende chirurgen en gynaecologen, het gebruikte instrumentarium en de kwaliteitsborging. De conclusies uit het rapport baren de Inspectie grote zorg. Risico’s voor de patientveiligheid zijn dermate groot dat de Inspectie een tijdschema heeft opgesteld voor het nemen van maatregelen. Dit moet leiden tot een beleidsplan minimaal invasieve chirurgie in elk ziekenhuis, geïmplementeerde opleidingseisen en een landelijk systeem ter toetsing van de bekwaamheid van operateurs. Eind 2008 moet alles rond zijn. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Links

OK’s voor ‘gevaarlijke’ operaties in Martini

Klink: minimumaantal operaties per ziekenhuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.