Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Albert Schweitzer blijft Whatsappen

Mark van Dorresteijn
Patiënten en het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn allebei tevreden met WhatsApp als extra communicatiemiddel. ‘Het wordt gaandeweg een van onze gewone communicatiekanalen, net als telefoon, e-mail en social media’, vertelt communicatieadviseur digitale media Ralph Bouman.
Albert Schweitzer blijft Whatsappen

Het ziekenhuis gaat daarom voor onbepaalde tijd door met het beantwoorden van vragen en het geven van informatie in tekstberichten via de mobiele telefoon.

Enkele vragen per dag

Tijdens de proefperiode van drie maanden bleek dat er structureel minimaal enkele vragen per dag binnenkomen op de mobiel. Bouman: ‘Circa de helft van de enkele honderden vragen waren van huishoudelijke aard: wat zijn de openingstijden van het bloedprikken, wat is het telefoonnummer van een polikliniek, biedt u stages of opleidingen aan, enzovoort. Deze konden we bijna altijd onmiddellijk beantwoorden vanuit de afdeling Communicatie, waar we de telefoon ‘bemannen’. Soms gaan wij intern op zoek naar het antwoord.’ De andere helft van de vragen was medisch inhoudelijk, of zat daar tegenaan. ‘Iemand is bijvoorbeeld onlangs geopereerd en wil iets weten over de pijnstilling. Deze vragen mogen en kunnen we niet centraal beantwoorden, maar we verwijzen de ‘apper’ dan wel direct door naar het juiste nummer om het te kunnen vragen aan een zorgverlener. Mensen voelen zich dan toch op weg geholpen. We hebben ook veel mensen geadviseerd om de huisarts te benaderen met hun zorgen. Sommige algemene gezondheidsvragen kunnen we weer wél beantwoorden, omdat die gegevens ook in onze patiëntenfolders staan. Bijvoorbeeld: hoe lang moeten normaalgesproken buisjes in het oor van een kind blijven zitten?’

Avontuur

Het is voor het ziekenhuis ook nog een beetje een “avontuur”, meent Bouman. ‘Interessant is dat we echt nieuwe verhoudingen zien ontstaan. Kennelijk voelt het voor veel mensen heel normaal om te appen met het ziekenhuis. Er zitten soms ook erg persoonlijke vragen bij. Uiteraard blijven die volstrekt vertrouwelijk. Wij weten bovendien niet precies wie we aan de lijn hebben.’ Bouman voegt daar aan toe dat veel gebruikers aangaven dat zij Whatsapp als welkome aanvulling ervaren.

Online afspraken maken

Een flink aantal vragen ging ook over de mogelijkheid om online afspraken te maken, of het online kunnen inkijken van dossiers. Ook vroeg meermalen iemand: ik ben doof en kan niet bellen voor een afspraak, kan ik dat nu via WhatsApp regelen? Bouman: ‘Helaas moeten we daar nu nog ‘nee’ op antwoorden. Maar het geeft duidelijk aan dat de behoefte sterk leeft om online zorgzaken te regelen. Achter de schermen lopen bij ons verschillende proeven om online meer mogelijk te maken, tot zelfs eenvoudige consulten bij de arts via de iPad.’

Innovatie in de zorg

Meer nieuws, artikelen en blogs over innovatieve ontwikkelingen in de zorg?
Bekijk het dossier innovatie

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. @Marcom; goede en terechte vraag. Maar zoals in de tekst staat geeft het ziekenhuis alleen antwoord op niet-vertrouwelijk zaken, zoals openingstijden bloedprikken ed. In geval van vertrouwelijke informatie wordt er verwezen naar een zorgverlener. Toch kan een patiënt wel vertrouwelijke informatie delen in een vraag, ongeacht of hier inhoudelijk antwoord op wordt gegeven. Dit is echter lastig te ondervangen voor het ziekenhuis lijkt mij.
    Maar zoals u aangeeft zou een afgeschermde applicatie wellicht verstandiger zijn. Hier is wel een applicatie voor in ontwikkeling, maar hoe snel deze voor patiënten beschikbaar is, geen idee. Dus voorlopig is dat toekomstmuziek en vind ik – persoonlijk – Whatsapp in deze vorm een goed alternatief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.