Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Algoritme IDx maakt medisch specialist overbodig

Bert Bukman
De Amerikaanse techbedrijven IDx en Topcon hebben een overeenkomst getekend die verdere doorgroei mogelijk maakt van IDx-DR. Dit is een AI-systeem dat zelfstandig de diagnose kan stellen van de oogziekte diabetische retinopathie.
IDx
venuestock / Getty Images / iStock

De toepassing van IDx maakt het mogelijk om de oogziekte diabetische retinopathie te diagnosticeren zonder tussenkomst van een arts. Deze ziekte is een beschadiging van het netvlies bij patiënten met diabetes, door een te hoog suikergehalte in het bloed.

Zonder behandeling kan bij diabetische retinopathie slechtziendheid of blindheid optreden. In de Verenigde Staten worden ieder jaar 24.000 mensen blind als gevolg van de ziekte. Deze is daarmee de belangrijkste oorzaak van blindheid in de VS.

IDx erkend door FDA

Uit onderzoek onder 900 patiënten, gepubliceerd in het medische tijdschrift npj Digital Medicine, blijkt dat IDx-DR een hoge mate van betrouwbaarheid heeft. De toepassing is als gevolg daarvan als eerste diagnostische AI-systeem toegelaten door de Amerikaanse toezichthouder FDA.

In principe kan iedereen met behulp van IDx-DR een diagnose stellen. In de praktijk gebeurt dat voornamelijk door niet-gespecialiseerde zorgverleners in de eerste lijn. Voor het onderzoek is wel een speciale camera nodig om de foto te maken. Deze camera wordt gemaakt door medtechbedrijf Topcon, waarmee IDx nu een samenwerkingsverband is aangegaan. De prijs van deze camera is 18.000 dollar.

Over de schouder meekijken

IDX-DR is wezenlijk anders dan andere AI-programma’s die artsen helpen bij het onderzoeken van medische beelden. Dat zegt oprichter Michael Abràmoff in Sciencenews. Bij IDx ‘is er geen medisch specialist die over de schouder van dit algoritme meekijkt’, aldus Abràmoff. ‘Het systeem maakt de klinische beslissing zelf.’

De verwachting is dat na de goedkeuring door de FDA meerdere AI-systemen op de Amerikaanse markt worden toegelaten. Ook Google is bezig met een systeem dat oogziekten kan diagnosticeren. Ook zijn er AI-systemen ontwikkeling die hartproblemen kunnen herkennen.

Wie is verantwoordelijk?

Over de vraag wie verantwoordelijk is bij het stellen van een foute diagnose, heeft IDx volgens LauraShoemaker, directeur marketing en communicatie, duidelijke afspraken gemaakt. ‘Als IDx-DR een verkeerde diagnose stelt, zijn wij verantwoordelijk. Als de patiënt letsel heeft opgelopen door een bedieningsfout, dan is dit de verantwoordelijkheid van de zorgaanbieder. Dit is bijvoorbeeld het geval als de gebruiker niet de gebruikershandleiding heeft gevolgd.’