Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Alle zorgpartijen Zoetermeer werken samen aan gezonde regio

Alle grote zorgpartijen in de regio Zoetermeer gaan nauw samenwerken om de gezondheid en het welzijn van de inwoners naar een hoger niveau te brengen. Deze maand richten ze de Vereniging Gezondheidsregio Zoetermeer op, die gezamenlijk verbeteringen gaat realiseren. Ze heeft dit vastgelegd in het regioplan ‘Samen naar een gezonde regio’.
Samenwerking
Foto: zenstock/stock.adobe.com
Premium

Zoetermeer vergrijst snel terwijl het

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. Quote: “Van den Oever. ‘De regio vergrijst nog sneller dan de rest van Nederland. ‘Zoetermeerders leven minder gezond en bewegen minder. Meer dan de helft van de inwoners heeft overgewicht. Ze roken meer en hebben vaker chronische aandoeningen.’ De stad maakt relatief veel gebruik van eerstelijns- en ziekenhuiszorg.”
   Er lijkt geen regio of stad waar ditzelfde niet wordt beweerd. De RIVM toekomstverkenning en het rapport van het VerweyJonkersInstituut 2018 ( turfden al 1,3 miljoen 0-25 jarigen met een chronische diagnose) voorspellen zwaar weer voor heel het land. Het lijkt het grote gebrek aan oorspronkelijke preventiekennis om het groeiend kind sterk en gezond in de volwassenheid te loodsen in de (para-)medische curricula en het weggezakt zijn van deze hygiënekennis ( vooral op het gebeid van houding en GOED bewegen) in de common sense van goed opvoeden, die dit zware weer onafwendbaar zullen maken. Het is de zittende leefstijl van het kind met al die schermuren ( vanaf introductie TV en hangbank oplopend) wat alle gezonde ontwikkelingsprocessen van de orgaansystemen stillegt of zelfs afremt en het voor die orgaansystemen ( skelet/houding; longen, darmen, hartvaatstelsel maar ook het CZS met de hersenen) moeilijk maakt om tot goed en duurzaam functioneren te komen. Die zittende leefstijl zet zich voort in de volwassenheid, zodat de stapeling van chronische aandoeningen zich versneld zal voortzetten. Samenwerken is altijd prima, maar niet makkelijk effectief te krijgen in ons stelsel en zeker net als er geen onderlinge inhoudelijke afstemming is op oorzaak-gevolg denken. En er geen zicht is op eenzelfde kwaliteit in kennis over groeiprocessen in de (para-) medische curricula.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.