Alleen verbod stopt fusiegolf in zorg’

De bewijslast voor fusies in de zorg moet worden omgedraaid. Fusies in de zorg zouden moeten worden verboden, tenzij de zorginstellingen kunnen aantonen dat de fusie de publieke belangen dient. Daarvoor pleiten wetenschappers bij een hoorzitting van de Tweede Kamer over een nadere invulling van de zorgspecifieke fusietoets.
‘Alleen verbod stopt fusiegolf in zorg’
Foto: ANP

Minister Edith Schippers van VWS wil de zorgspecifieke fusietoets van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) overhevelen naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De NZa-toets is een louter procedurele toets. Maar de minister wil de fusietoets aanscherpen, zodat de publieke belangen beter zijn beschermd. De vraag is hoe. Moeten er toetsbare normen komen voor kwaliteit, betaalbaarheid en bereikbaarheid? De Tweede Kamer moet de minister groen licht geven. De Vaste Kamercommissie van VWS organiseerde gistermiddag een hoorzitting met deskundigen en mensen uit de praktijk.

Fuseren te makkelijk

Ziekenhuizen hebben de laatste jaren veel te makkelijk kunnen fuseren, vindt gezondheidseconoom Marco Varkevisser

4
36

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.